Franck Århage klar för comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia

13 januari 2022, 11:25

Franck Århage är tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Efter två års uppehåll gör han comeback och kommer till start i Approved Cup i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II). – För några månader sedan hade jag väl egentligen inga allvarliga tankar på att köra, men så gav det ena det andra och då gick det inte att låta bli. Kul att vara tillbaka, hälsar 55-åringen från Katrineholm.

Efter åtta säsonger och fyra titlar i Porsche Sports Cup tog Franck Århage steget till Porsche Carrera Cup Scandinavia 2018. Den rutinerade och meriterade sörmlänningen körde en Porsche 911 GT3 Cup (991 I) och blev sexa i Porsche Approved Cup både premiärsäsongen och året därefter.
2018 bokfördes han, i konkurrens med tio förare, för tre pallplatser och var bara 17 poäng från tredjeplatsen i mästerskapet, som det året toppades av trion Anton Marklund, Ole William Nærsnes och Roger Hermansen.
2019 körde åtta förare mästerskapet i mästerskapet. Hugo Andersson vann före Edvin Hellsten och Fredrik Ros. Århage, som nådde två tredjeplatser som bäst, var från sin sjätteplats bara 18 poäng bakom fjärdeplacerade norrmannen Emil Heyerdahl.

”Det ena gav det andra”
Efter 2019 lämnade Århage mästerskapet. Pandemin och ett svalt intresse för Porsche Approved Cup var faktorer fick honom att ta det beslutet. Bilen behöll han emellertid och den hade han kvar till för några månader sedan då han hörde av sig till en förarkollega med syfte att sälja en del till en Porsche 911 GT3 Cup (996).
– Men den kontakten slutade med att han köpte bilen av mig i stället, trots att den egentligen inte vara till salu, säger Århage och ler.
Ungefär samtidigt fick Århage information från Porsche Carrera Cup Scandinavia om upplägget för 2022 – och om en förmånlig däcksubvention vid deltagande i Porsche Approved Cup.
– Då började jag kolla upp vad det fanns för bilar lediga och hittade Porsche Sveriges gästbil. Det ena gav det andra, säger Århage, som precis som senast han var med i mästerskapet kommer att driva årets satsning i egen regi.

Byggsatsning också
Vad kommer då Århage att förmå i den tuffa konkurrens som årets upplaga av Porsche Approved Cup bjuder på?
– Även om allt föll på rätt plats bilmässigt så är det oklart hur många tävlingar jag kommer att köra eftersom jag håller på och bygger sommarstuga. Det är ett projekt jag drog igång innan det var aktuellt att jag skulle göra racingcomeback, berättar Århage.

Fakta
#60 Franck Århage

Född: 3 december 1966
Hemort: Katrineholm
Klubb: Katrineholms MK
Team: Arhage Motorsport
Bil: Porsche 911 GT3 Cup (991 II)
Carrera Cup-historik
2019: 17/6 Porsche Approved Cup
2018: 16/6 Porsche Approved Cup