Fragus Motorsport laddar i Italien och matchar topptrio i Porsche Mobil 1 Supercup-premiären

06 april 2022, 19:19

När andra förbereder sig på hemmaplan laddar Fragus Motorsport i Italien. I dag avslutar teamet en tvådagarstest på Imola där topptrion Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och Pontus Fredricsson ska köra premiären i Porsche Mobil 1 Supercup 22-24 april. – Det ska bli fantastiskt roligt, säger Hellsten om tävlingen som blir hans första på internationell mark.

Fragus Motorsport satsar stort inför årets upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia. Redan i höstas genomförde teamet tester med nya Porsche 911 GT3 Cup (992), då på Paul Ricard i Frankrike. Nu är man utomlands igen, den här gången med alla sina tre toppförare och totalt 14 personer.
– Vi är här för att få bra förberedelser för serien hemma, men också för framtiden. Porsche Mobil 1 Supercup är det bästa Porsche-mästerskapet i världen och att få mäta sig i det ger oss bra erfarenhet. Vi får se hur vi står oss i konkurrensen, men man måste komma ihåg att många av förarna i mästerskapet har minst ett års erfarenhet av den nya bilen. Sett till det ligger vi självklart efter, men vi kämpar på och hjälper varandra som ett team, säger Hampus Ericsson och tillägger:
– Målet är att vi ska nå så högt upp som möjligt helt enkelt.

”Allt händer så mycket fortare”
Pontus Fredricsson är den ende i trion med tidigare erfarenhet av Porsche Mobil 1 Supercup. Tillsammans med Fragus Motorsport och förarkollegan Robin Hansson körde han deltävlingen på tyska Hockenheim 2019. Även om tävlingen avbröts i förtid på grund av flera krascher i svårt regnväder tar Fredricsson med sig mycket av lärdomarna han samlade på sig då in i den kommande tävlingen på Imola.
– Främsta skillnaden jämfört med det skandinaviska mästerskapet är att allt händer så mycket fortare i Supercupen. Marginalerna är mindre och det är ofta extremt tajt tidsmässigt. Det betyder att man måste ha en mycket aggressivare körstil än vad man är van vid hemma. Det är hundra procent som gäller hela tiden, säger Fredricsson vars intryck av Autodromo Enzo e Dino Ferrari, som den 4,9 km långa banan heter, är positiva.
– Den är extremt snabb och teknisk, har många svåra kurvor och stora curbs som man måste tajma perfekt annars är det lätt att man hamnar utanför banan, säger han.

Vilken utlandsdebut!
Fredricsson och Ericsson testade nya Porsche 911 GT3 Cup (992) redan i höstas. Hellsten har kört den för första gången i Italien.
– Jämfört med 991:an känns den helt annorlunda, en stor skillnad till det bättre. Nya bilen har bland annat helt annan bottenpower, man bromsar mycket senare och den är lättare att rotera. Den har något lägre topphastighet, men det är inget man tänker på som förare, säger Hellsten vars första internationella tävlingsstart i karriären alltså kommer att ske i Porsche Mobil 1 Supercup under en het Formel 1-helg i Italien.
– Det är onekligen ett litet steg uppåt, säger han ler och tillägger:
– Det ska bli fantastiskt roligt.

Siktar på fler starter
Premiärtävlingen på Imola blir av allt att döma inte Fragus Motorsports enda i Porsche Mobil 1 Supercup den här säsongen. Teamet siktar redan på medverkan på Red Bull Ring i juli och på Zadvoort i början på september. Möjligheterna att även där få 2-3 platser i det starka startfältet är goda.