Förvånad Sundahl i topp trots mindre lyckad säsongsöppning

03 augusti 2022, 13:43

Poängmässigt är säsongsstarten hans sämsta sedan 2017. Ändå toppar Lukas Sundahl Porsche Carrera Cup Scandinavia efter två deltävlingar. – Det har inte blivit den start jag hoppades på och sett till resultaten är jag förvånad över att jag leder mästerskapet, säger Sundahl inför kommande tre race på Scandinavian Raceway i Anderstorp 5-6 augusti.

Lukas Sundahl har vunnit två av fyra race i säsongsöppningen av Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022. Det är helt normalt för att vara han.
Men smålänningen har också brutit ett race och slutat på nionde plats i ett annat. Det är däremot mycket ovanligt för att vara den fyrfaldige mästaren.
I premiären i Anderstorp åkte Sundahl av med bromsproblem i det inledande heatet. Då låg han tvåa.
På Drivecenter Arena i Fällfors blev han, och fler med honom, offer för vatten på banan. Han halkade av och fick bara med sig nio poäng hem. När olyckan var framme ledde han.
– Det kunde ha varit mycket bättre om jag inte hade klantat till det två gånger, konstaterar han självkritiskt.

Många nollor
Men det är inte bara Lukas Sundahl av de topptippade förarna som haft bekymmer i starten på säsongen. Fragus Motorsport-trion Hampus Ericsson, Pontus Fredricsson och Edvin Hellsten har, precis som den regerande mästaren, brutit var sitt race.
Emil Persson, nykomlingen Marcus Annervi och comebackande skåningen Ola Nilsson, som är trea, fyra respektive femma i tabellen, har undvikit nollor hittills, men deras poängskörd räcker ändå inte riktigt till, även om det är jämnt i toppen på mästerskapet.
Sundahl leder på 63 poäng, Ericsson är tvåa på 60 och han skuggas i sin tur av Emil Persson med 59. Bakom medaljtrion har Annervi 51, Nilsson 50 och Fredricsson 44.

Välkomnar extrarace
Kommande veckoslut går mästerskapet vidare med säsongens andra deltävling på tidigare Formel 1-banan Scandinavian Raceway i Anderstorp. Även om hemmabanan inte är Sundahls favorit i kalendern är det på den smålänningen nått störst framgångar i sin Carrera Cup-karriär.
Därför har Sundahl inget emot att tävlingen kommer att omfatta tre race. Det tredje heatet från Fällfors, som blev inställt på grund av dimma, har nämligen flyttats till Anderstorp och avgörs fredag kväll. De andra två heaten körs dagen därpå.
– Det är inte fel att det blir ett extra race i Anderstorp, säger Sundahl som kommer att starta i pole position och ensam i första startled.
Norske gästföraren Dennis Hauger, som kvalade tvåa i Norrland, kommer nämligen inte till start i Småland.

Överlägsen i kvalen
Innan det tredje racet från Fällfors avgörs fredag kväll ska förarna kvala till de två ordinarie Anderstorps-heaten. Ofta kan de tuffa fighterna om de främsta startpositionerna i racen handla om hundradelar, kanske tusendelar. Hittills i år har det inte alls sett ut så. Varför? Lukas Sundahl har varit helt dominant. Smålänningen har vunnit alla fyra kval med god marginal. Mest anmärkningsvärd hittills är hans prestation i Q1 i premiären. Då var Micke Kågered Racing-föraren med startnummer 1 på sin Porsche 911 GT3 Cup (992) mer än åtta tiondelar före närmaste konkurrent.
– Kvalen har varit djävulskt bra. Vår fart kvalmässigt har varit lite överlägsen, säger Sundahl som annars sällan är nöjd.

Inga fler misstag
Återstår och se om den regerande mästaren kan fortsätta att kvala ut sina konkurrenter när mästerskapet gästar Scandinavian Raceway för andra gången i år.
Det är självklart hans målsättning – liksom att inte bjuda på fler misstag.
– Nej, jag hoppas att jag fyllt den kvoten för den här säsongen, säger han.