Formstark Hellsten siktar mot toppen i Porsche Approved Cup

06 september 2019, 10:36

Han vann dubbelt på Gelleråsen Arena senast och har tagit smått makalösa 83 poäng i de två senaste deltävlingarna. Det är ett facit som lyft debutanten Edvin Hellsten till andra plats i Porsche Approved Cup där han nu bara är 14 poäng efter ledande Hugo Andersson. I deltävling på Rudskogen Motorsenter 13-14 september hoppas 22-årigen från Hovås kunna minska avståndet ytterligare.

Edvin Hellsten tog in elva poäng på Hugo Andersson på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga. 14 återstår inför de två sista deltävlingarna, Rudskogen och Mantorp Park.
– Med vår poängskala är det ganska mycket, men inte omöjligt. Siktet är inställt på att jag ska ta mig ikapp och förbi, säger Edvin, som på Rudskogen kommer att jaga för att skaffa sig ett så bra utgångsläge som möjligt inför finalen i Östergötland 4-5 oktober.
Edvin drömmer givetvis om cupguld, men det finns även en plan B.
– I de tävlingar som väntar vill vi också öka avståndet till tredjeplatsen. För skulle vi inte vinna så vill vi i alla fall bli tvåa.
Just nu är tidigare Carrera Cup-mästaren Fredrik Ros trea, 14 poäng bakom Edvin.

Hela Nova Racing med Edvin som förare har imponerat stort i sin debutsäsong i Porsche Carrera Cup. I ett riktig vasst startfält har familjeteamet verkligen vuxit med uppgiften. Bland annat har det blivit fyra segrar så här långt – flest i klassen.
– Varför det gått så bra vet jag inte riktigt för vi har inte tränat särskilt mycket. Vi har nog bara systematiskt arbetat fram ett bra sätt att validera testningen på så att vi kan få ut så mycket som möjligt av den lilla körträning vi har på bana, säger Edvin.
Andraplatsen hittills är en välkomman framgång.
– Att vi skulle befinna oss i det här läget med två deltävlingar kvar i kalendern trodde jag faktiskt inte. Man har alltid förhoppningar om att vinna, men det kändes inte realistiskt inför säsongen. Nu får vi se hur det slutar, men siktet då var i alla fall på topp tre.
– Men, tillägger han. Det gäller inte bara att jag ska prestera, jag ska också hålla mig kvar på banan, inte råka ut för några incidenter eller bryta något race för då blir det väldigt svårt att vara med och utmana om titeln.

Edvin är nöjd och känner sig trygg i den situation han befinner sig i. Ändå verkar det som ett par saker gnager lite i honom inför avslutningen.
– En tjuvstart i premiären och en missad växel i starten på Rudskogen… Där tappade vi väldigt mycket poäng. Hade inte det hänt hade vi troligtvis legat etta i mästerskapet nu.

Nu återvänder Porsche Carrera Cup Scandinavia till Rudskogen Motorsenter för säsongens andra besök.
– Vårtävlingen i Norge var den andra i mästerskapet och jag hade inte suttit jättemycket i bilen. Nu hoppas jag att vi kan vara riktigt snabba och göra bra ifrån oss. Jag gillar banan, den är teknisk, svår och rolig.

Med bara fyra race kvar på säsongen 2019 börjar teamen självklart kika på 2020. Vilka tankar har Nova Racing och Edvin Hellsten inför nästa säsong?
– Väldigt svårt att säga. Vi tänker, funderar, räknar ihop och räknar om, säger Edvin med ett leende.
– Vi planerar att försöka fortsätta i Porsche Carrera Cup Scandinavia i alla fall.
Om det blir som regerande mästare i Porsche Approved Cup eller inte återstår att se.

Porsche Approved Cup efter 5 av 7 deltävlingar
1. Hugo Andersson, PWR Racing Customer Team, 179 poäng
2. Edvin Hellsten, Nova Racing, 165
3. Fredrik Ros, Steber Racing, 151
4. Emil Heyerdahl, Team Greenpower, 136
5. Patrik Skoog, PFI Racing, 115
6. Franck Århage, Arhage Motorsport, 110
7. Roger Hermansen, Hermansen Racing, 64
8. Paul Blomqvist, Marklund Motorsport, 28