Fördel Roos och Sundahl när Porsche Carrera Cup Scandinavia återvänder till Danmark

27 juni 2024, 10:35

Marcus Annervi vann båda heaten i Anderstorp och Robin Knutsson kopierade den prestationen i årets andra deltävling. Får vi se en ny dubbelsegrare när Porsche Carrera Cup Scandinavia, efter 13 år, återvänder till Danmark 29-30 juni? Kanske står Daniel Roos eller Lukas Sundahl på tur, de enda av de svenska toppförarna som tävlat på helgens banan, FDM Jyllandsringen?

Säsongen 2011 gjorde Porsche Carrera Cup Scandinavia sitt senaste framträdande i Danmark. Den gången segrade Johan Kristoffersson och Linus Ohlsson. Vilka blir vinnarna på söndag, i Porsche Festival Danmark?

Mästerskapsledande Knutsson och tabelltvåan Annervi är självklart två segerkandidater, men båda saknar tidigare erfarenhet av den 2,3 km långa banan utanför Silkeborg.

Det har däremot Daniel Roos och Lukas Sundahl, duon som närmast jagar Knutsson och Annervi i tabelltoppen.

– Jag har kört där tre gånger. En gång i Formel Ford 2005 och två gånger med Camaro Cup. Tror jag. Eller är det bara en gång med den sistnämnda klassen? Jag kan ha varit där och testat en gång också, säger Roos.

Debuterade i Danmark

Inte heller Lukas Sundahl har hundra procent ordning på sina framträdanden på FDM Jyllandsringen.

– Jag har kört Radical där två gånger, men kommer inte ihåg om båda tävlingarna gick 2011 eller om en möjligtvis avgjordes året därpå, säger Sundahl.

Båda ingick i kalendern 2011, men det är lätt att förstå att den femfaldige Porsche Carrera Cup-mästaren bäst kommer ihåg den första. Tävlingen var nämligen hans debut i racing. Han var 14 år och så liten att funktionärerna vid besiktningen trodde att det var senior, pappa Per, och inte junior som skulle tävla.

Minns banan väl

Även om Sundahl har lite dålig koll på sina tidigare besök på FDM Jyllandsringen så minns han helt klart banan.

– Den körs i vänstervarv, är smal, har en dubbelvänster i början och sedan kommer man ner mot ett litet trixigare parti på mitten. Mot slutet går det lite fortare och de sista två kurvorna är rätt så snabba ändå, säger smålänningen och tillägger:

– Jag skulle nog säga att jag har ganska lätt för att minnas och anpassa mig till en ny bana. Jag brukar alltid kunna hitta fart rätt snabbt.

Danskseger på meritlistan

Sundahl har aldrig vunnit på Jyllandsringen. Från de fyra heaten på dansk mark debutsäsongen 2011 har han två sjundeplatser som bästa resultat. För Roos har det gått bättre.

– I Formel Ford vann jag ett race och slutade tvåa i det andra säsongen 2005 och i Camaro Cup var jag som bäst trea eller fyra, säger norrlänningen som också har en ganska tydlig minnesbild av banan.

– Den är jäkligt knixig eller vad man ska säga. Om man tycker att Gelleråsen Arena är knixig så är det tre, fyra kurvor till på Jyllandsringen på samma längd. Det är ingen vila. Förr var den ganska hoppig dessutom, men det verkar som man lagt på ny asfalt. Extremt kort raka och få omkörningstillfällen, konstaterar Roos som också brukar ha lätt för att snabbt hitta ett vägvinnande tempo på nya banor.

På tårna direkt

Den förmågan blir extra viktig kommande helg. I Danmark erbjuds nämligen endast två träningspass på sammanlagt 60 minuter. Sedan är det kval och allvar.

– Det tycker jag är bra, blir inte så hetsigt som det kan bli när vi har en hel testdag inför en tävling. Dessutom blir det inte så dyrt heller, säger smålänningen Sundahl och ler.

Roos gillar också upplägget.

– Erfarenhet och naturlig läggning att lära sig en ny bana snabbt kommer att ha stor betydelse. Vissa kanske behöver en dag och sova lite på det och då är det för sent. Det gäller att vara på tårna direkt, säger Roos.

Jagar första segern

En som självklart hittar runt direkt och vet FDM Jyllandsringens små egenheter är dansken Gustav Krogh. Han har en hel del erfarenhet av hemmabanan.

– De två första varven får man kanske ta rygg på honom för att färska upp minnet. Och sedan köra ifrån honom, säger en leende Roos, som nådde sina första pallplatser i mästerskapet senast i Karlskoga där han blev tvåa bakom Robin Knutsson i båda racen.

Nu är han ute efter mer.

En eller ett par fullpoängare hägrar även för Lukas Sundahl som i sin långa och framgångsrika Porsche-karriär sällan gått segerlös från de inledande två deltävlingarna.

– Men det är som det är, någon gång händer det, säger Sundahl som hoppas sätta p för den utvecklingen kommande helg.

Fördel Wärnelöv

I mästerskapets Pro Am-klass återfinns Albin Wärnelöv som är den svenske förare med färskast erfarenhet av FDM Jyllandsringen. Han körde nämligen STCC på banan så sent som 2019. En fördel nu såklart.

– Det får vi hoppas, säger Wärnelöv.

Målgång på bra placeringar – bland annat en seger – hittills har placerat Wärnelöv i tabelltoppen i klassen. Avståndet ner till teamkompisen Kjelle Lejonkrans är emellertid inte stort och bakom honom jagar Jan Engelbrecht, Mattias Kjellin och Oscar Löfquist.