Fördel Lukas Sundahl i kampen om SM-guldet i Porsche Carrera Cup Scandinavia

18 augusti 2022, 12:35

Lukas Sundahl har ena handen på SM-guldet i Porsche Carrera Cup Scandinavia när säsongens ”andra halvlek” tar sin början i Karlskoga 19-20 augusti. Det vill Hampus Ericsson från Kumla ända på. I Kanonloppet på Gelleråsen Arena hoppas tabelltrean på en önskerepris från 2021. Då dominerade han stort och vann båda racen. – En riktig fullträff, minns Ericsson.

Lukas Sundahl från Växjö toppar Porsche Carrera Cup Scandinavia 38 poäng före Emil Persson inför årets fjärde deltävling. Trea, ytterligare två poäng bakom, är Hampus Ericsson, fjolårets succéförare från banan strax utanför Karlskoga.
– Förra året var vi snabba direkt på träningarna, var starka i kvalen, inledde från första startled i båda racen, fick till starterna, gjorde inga misstag i racen och hade bra fart generellt. Det var en felfri helg, säger Ericsson.
• Din bästa hittills i karriären?
– Jag antar det. Jo, men det måste det väl ha varit, säger han och ler.

Tror på vändning
Med 40 poäng upp till den fyrfaldige mästaren från Småland är Ericsson i behov av en ny topprestation. Avståndet uppåt måste krympa, inte bli större.
– Klart jag är besviken över att det är så mycket, men det är fortfarande tre deltävlingar kvar i mästerskapet och jag jag är säker på att det kommer att vända. Kan Sundahl ta 40 poäng på oss under första halvan kan vi ta 40 på honom den andra. Vi har bra facit i Karlskoga så det är skönt att det är just den tävlingen nu, säger Ericsson som tävlar för Fragus Motorsport.

Bra marginal
Fyrfaldige Carrera Cup-mästaren Sundahl, Micke Kågered Racing, kan inte blicka tillbaka på sin bästa säsongsstart i mästerskapet. Ändå har han, bland annat via ett imponerande kvalfacit och fyra racesegrar, skaffat sig ett bra utgångsläge inför hösten.
– Med 40 poängs försprång har jag en marginal som gör att jag kan nolla ett race. Men de andra får inte göra bort sig, då är det kört, konstaterar Sundahl kallt.
Situationen är inte ny för honom. Han har varit i den flera gånger tidigare i sin framgångsrika Porsche Carrera Cup-karriär. Det stora poängförsprånget innebär att han i nuläget inte behöver ta några onödiga risker.

Kör för SM-guld
• Men kan det också betyda att vi inte får se Sundahl överst på prispallen resten av säsongen?
– Nej, absolut inte. Vi ska försöka vinna så många race vi kan givetvis.
Förutom att Sundahl har chans att vinna sin femte raka titel i Porsche Carrera Cup kan han i år dessutom bli svensk mästare.
– Det är alltid roligt att tävla om SM-titlar, speciellt nu eftersom det är första gången vi gör det i Carrera Cup, säger Sundahl som har ett JSM-guld från Formel Renault tidigare i karriären.

Tätt i toppen
Det är många i det 25 förare starka startfältet som har en tydlig koppling till Gelleråsen Arena. Fragus Motorsport, som har fem bilar i mästerskapet, har sin bas i Karlskoga, Emil Persson och Mikael Karlsson bor i den östvärmländska kanonstaden och Marcus Annervi tävlar för banans eget team Race Team Gelleråsen – by AFR.
Samtliga siktar givetvis på stora framgångar på hemmaplan. Inte minst gäller det Persson, som i egenskap av mästerskapstvåa är närmast Sundahl i tabelltoppen. En fullträff i Kanonloppet skulle självklart betyda mycket för honom i kampen om medaljerna i mästerskapet. Om platserna närmast bakom Sundahl är det nämligen jämnt. Persson har bara två poäng ner till Ericsson som i sin tur bara är fyra före skåningen Ola Nilsson, Mtech Competition.
Edvin Hellsten, som var både etta och tvåa senast i Anderstorp, har avancerat till femte plats, nio poäng bakom Nilsson. Sex poäng bakom sig har han Annervi som bara är en enda poäng före Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport.

Morin v/s Ahlberg
Tätt så det förslår är det även i Porsche Approved Cup, klassen i mästerskapet för Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Åtminstone mellan toppduon Hannes Morin, Steber Racing och Andreas Ahlberg, teamkompis med Lukas Sundahl i Micke Kågerad Racing. Två futtiga poäng skiljer dem åt inför Kanonloppet. Tredjeplacerade Kjelle Lejonkrans, Fragus Motorsport, är 35 poäng från täten.

Racen live i Viaplay
Såväl Porsche Carrera Cup Scandinavia som Porsche Sprint Challenge sänds live i Viaplay. Sändningstider för samtliga fyra race lördagen den 20 augusti är:
Kl 10.00: Race 1 Porsche Sprint Challenge.
Kl 11.00: Race 1 Porsche Carrera Cup.
Kl 13.30: Race 2 Porsche Sprint Challenge.
Kl 14.30: Race 2 Porsche Carrera Cup.