Förartrio i titelkamp när mästerskapet ska avgöras

21 september 2023, 14:38

Lukas Sundahl, Hampus Ericsson eller Ola Nilsson? Vem vinner Porsche Carrera Cup Scandinavia och SM-guldet i GT-racing på Mantorp Park på lördag? Femfaldige mästaren Lukas Sundahl toppar tabellen och har bäst utgångsläge, men Ericsson och Nilsson är mer än segersugna. Räkna med en spännande, oviss och dramatisk upplösning på den 20:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Vad talar för att du står som mästare på lördag?

Vi ställde frågan till alla tre titelkandidater. Kaxigast svar fick vi av tabelltvåan Hampus Ericsson, som är elva poäng bakom Sundahl. 21-åringen från Kumla säger nämligen så här inför avslutningen:

– Det som talar för mig är att jag vill det mest, jag behöver det mest och jag jobbar hårdast för det. Jag tycker det är dags för en ny mästare och jag har gjort allt jag kan och lite till både på och vid sidan av banan i år. Jag känner att jag tagit ytterligare ett steg i rätt riktning och jag tror på mig själv så himla mycket vilket gör att jag inte kan se någon annan än mig själv ta hem mästerskapet denna säsong.

Ericsson har helt klart fått ett lyft i nya teamet M3G Motorsport med Ronnie Bergström som bas och rutinerade Edward Sandström som förarcoach. Teamet har genomgående gett Ericsson en snabb bil, vilket bland annat statistiken över snabbaste varv visar. I de tolv race som hittills avgjorts har närkingen nämligen noterats för snabbaste varv i hälften.

Nilsson formstark

Ola Nilsson, nyss fyllda 36 år, har 15 poäng upp till ledande Sundahl och fyra till Ericsson.

– För det första kommer det att bli riktigt tufft, och jag har fortfarande poäng upp till både Hampus och Lukas. Vi kommer att göra allt vi kan för att verkligen fightas om det och farten och resultaten vi visat i de senaste tävlingarna gör att vi har möjlighet, säger Mtceh Competition-föraren innan han fortsätter:

– Det som talar för oss är den form vi har, att jag varit snabb på samtliga banor i år och visat att vi kan vinna race, något vi verkligen ska försöka göra även på Mantorp Park.

Nilsson nämner, med all rätt, sin och teamets starka form. Faktum är att skåningen vunnit fem av de sex senaste racen i mästerskapet.

Han skulle också kunna flagga för sitt kvalfacit. Nilsson har överlägset flest pole positions den här säsongen.

Sjätte raka?

Vad säger då Lukas Sundahl, Växjögrabben som erövrat titeln i de fem senaste upplagorna av Porsche Carrera Cup Scandinavia, och som på ett mästerligt sätt hanterat liknande situationer så många gånger tidigare.

– Mitt poängmässiga försprång till såväl Hampus som Ola är självklart till min fördel. Det innebär förhoppningsvis att jag inte behöver chansa och ta några stora risker under finalhelgen. Det kanske Hampus och Ola tvingas göra eftersom de måste vara före mig för att det ska gå vägen för dem. Jag har varit i den här situationen tidigare och faktiskt avgjort mästerskapet till min fördel i tre tidigare finaler, säger guldmakare Sundahl, som också skulle kunna addera statistik på sitt pluskonto.

Bara en enda gång på 19 år har det nämligen hänt att den förare som gått in i finalhelgen som tabelletta inte kommit ut som mästare. Det var 2006 när Fredrik Ros snuvade Daniel Haglöf på titeln med två poängs marginal.