"Ett erkännande av mästerskapets utveckling och dess ställning inom motorsporten"

01 juni 2021, 08:48

Beslut från Svenska Bilsportförbundet – Porsche Carrera Cup Scandinavia tilldelas officiell status som Svenska Mästerskapen för GT-bilar från och med 2022.

Svenska Bilsportförbundets (SBF) förbundsstyrelse har beslutat att från och med 2022 återuppväcka det vilande SM-tecknet i racingklassen GT och tilldelar Porsche Carrera Cup Scandinavia officiell status som Svenska Mästerskapen för GT-bilar. Beslutet gäller inledningsvis tre säsonger fram till 2024.

Porsche Carrera Cup Scandinavia startade 2004 och är Skandinaviens ledande racingmästerskap. Serien är ett av elva Carrera Cup-mästerskap i världen och drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport.

– Porsche Carrera Cup Scandinavia är ett starkt mästerskap som i år genomför sin 18:e säsong. Serien har haft en exceptionell utveckling sportsligt och medialt samt är väl integrerad med bilaffären. Det tillhör den allra högsta nivån av samtliga våra mästerskap. Tack till Svenska Bilsportförbundet för det förtroende ni visar, säger Michael Dreiser, Director Sales, Porsche Motorsport.

Beslutet om SM-status sammanfaller med en rad spännande nyheter inför säsongen 2022. Bland annat kommer mästerskapet att köras med en helt ny generation av Porsche 911 GT3 Cup (992). Tävlingskalendern får dessutom en uppdaterad struktur med banor anpassade för de snabbare bilarna och det tillkommer en tävling på någon av Europas F1-banor. Totalt blir det 15 race under säsongen.

Porsche 911 GT3 Cup (992)

– Att vi har en SM-serie med ett bilmärke som Porsche som inte bara internationellt utan även här i Sverige ser värdet i att använda motorsporten som en hörnsten i byggandet av image, kundupplevelse, varumärke och inte minst svensk bilsport ser jag som mycket positivt, säger Anna Nordkvist, VD, Svensk Bilsport.

SBF och Porsche Sverige samarbetar sedan tidigare genom Prins Carl Philips Racing Pokal och SM i virtuell racing, en relation som nu förstärks ytterligare.

– Jag har sedan jag tillträdde min tjänst inom Svensk Bilsport sett hur Porsche har arbetat för att utveckla serien och få den att växa. Det ska bli riktigt spännande att se vad som händer de kommande åren, fortsätter Nordkvist (bilden).

Anna Nordkvist

Porsche Sverige har genom åren växlat upp sitt engagemang för motorsporten kontinuerligt. Detta genom en mängd långsiktiga satsningar på svensk racing med bästa tänkbara sportsliga förutsättningar för tävlande på elitnivå.

– Vi är hedrade, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Svenska Bilsportförbundets beslut att tilldela Porsche Carrera Cup Scandinavia officiell status som Svenska Mästerskapen för GT-bilar är ett erkännande av mästerskapets utveckling och dess ställning inom motorsporten.

Raine Wermelin