Erfaren Le Mans-vinnare och talangfull junior gör dansk kvartetten komplett i Porsche Carrera Cup på Jyllandsringen

25 juni 2024, 16:04

Gustav Krogh och Jan Engelbrecht får sällskap av två landsmän i Porsche Carrera Cup Scandinavia på FDM Jyllandsringen 29-30 juni. Till start kommer nämligen David Heinemeier Hansson, klassvinnare i Le Mans, och talangfulle racingjunioren Silas Rytter.

Hemmapubliken får en förarkvarttett att heja på när Porsche Carrera Cup Scandinavia gör comeback på dansk mark efter 13 år. Jämte ordinarie duon Gustav Krogh och Jan Engelbrecht startar David Heinemeier Hansson och Silar Rytter i Porsche Festival.

De två sistnämnda förarna, som ska representera Porsche Experience Racing, kommer med helt olika ingångar till sin debut i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

 

Karriärstart i Porsche

David Heinemeier Hansson, som yrkesmässigt är en mycket framgångsrik programmerare och systemutvecklare, har racing som sitt stora intresse. Han inledde karriären 2010 och debutåret körde han både Porsche Cayman GT4 och Porsche 911 GT3 Cup. Den sistnämnda i amerikanska Patrón GT3 Cup Challenge.

I dag är Heinemeier Hansson en synnerligen erfaren och meriterad förare. Eller vad sägs om elva starter i Le Mans 24-timmars – den senaste för bara ett par veckor sedan – och sju säsonger i FIA World Endurance Championship! Han har också tävlat i IMSA och European Le Mans Series och jämte Le Mans kört klassiska race som Daytona 24-timmars och 12-timmars på Sebring.

Klasseger i Le Mans

Framgångarna har varit många för 44-åringen från Köpenhamn. De han rankar främst är de i Le Mans: Klassegern (GTE Am) med Aston Martin 2014, andraplatsen i LMP2 2013 och tredjeplatsen i en Porsche 911 RSR i GTE Am 2016.

Sina flesta Le Mans-starter han gjort i LMP2-klassen. Så också i år då han för Nielsen Racing, tillsammans med Fabio Scherer och Kyffin Simpson, slutade på elfte plats i sin Oreca 07.

Premiär på hemmaplan

Fram till säsongen 2020 var Porsche ett återkommande märke i danskens racingkarriär. Nu blir det Porsche igen, i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

– Porsche Köpenhamn hörde av sig för bara en månad sedan om den lediga styrningen de hade i sin VIP-bil. Jag började min karriär i Porsche och har aldrig tävlat i Danmark, så det verkade självklart att tacka ja till att delta, säger Heinemeier Hansson och tillägger:

– Det enda jag kört i Danmark hittills är ett historiskt gatulopp i Brønshøj. Jag har aldrig kört på någon riktig dansk racerbana, aldrig kört på Jyllandsringen.

Njuta och ha kul

Ingen erfarenhet av kommande helgs bana med andra ord. Däremot är inte Porsche 911 GT3 Cup (992) helt obekant för Heinemeier Hansson, vars hela släkt på farfars sida är från Sverige.

– Som allmän träning testade jag faktiskt just en 992 GT3 Cup för ungefär en månad sedan. Mycket trevligt! Senast jag tävlade i en Porsche var när jag körde 911 RSR i FIA WEC 2020, säger Heinemeier Hansson som väljer att liga lågt i förhandssnacket.

– Eftersom det här blir min första tävling på Jyllandsringen, och första gången på 14 år som jag kör en Cup-bilstävling, så tycker jag det är bäst att vara ödmjuk. Men jag ser fram emot att ha kul, njuta av att tävla i Danmark och försöka avancera några placeringar.

På pallplats i TCR

Silas Rytter från Sæby på Jylland är bara 18 år och i början på sin racingkarriär, som efter några säsonger i karting inleddes i det danska långloppsmästerskapet och i Ginetta GT5 Challenge säsongen 2021.

Året därpå blev det bland annat Citroën DS3 Cup innan Rytter i fjol tog steget till TCR Danmark där han som nykomling slutade på en finfin åttondeplats i stenhård konkurrens.

I år ligger Silas på tredje plats efter tre av sju deltävlingar och toppar dessutom klassen för förare under 25 år.

– Det är en stor dröm bara att få prova en bil som Porschen! Den sägs vara den svåraste GT-bilen att köra eftersom den varken har ABS, traction control eller andra hjälpmedel. Så det handlar till hundra procent om vad föraren är gjord av, säger Rytter, som därför tränat intensivt på simulatorn i förberedelserna inför helgens start.

Raka motsatsen

I TCR Danmark kör Rytter en Hyundai I30N TCR.

– Porschen är nästan en rak motsats till min Hyundai. Den drar på framhjulen medan Porschen har bakhjulsdrift med motorn monterad bak. Sedan är det drygt 150 hästkrafter mer under högerfoten. Det blir en helt annan upplevelse och jag ser verkligen fram emot det, säger en tydligt exalterad Rytter, som är medveten om att konkurrensen är tuff i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

– De andra känner bilen redan, men i gengäld hittar jag runt på Jyllandsringen. Därför hoppas jag att jag ganska snabbt ska komma ner på bra varvtider. Sedan får vi se vad de två racen resulterar i.  Det klokaste är nog att inte ha en massa förväntningar utan bara fokusera på att få ut så mycket som möjligt av upplevelsen, säger den unge dansken.

 

Bilder David Heinemeier Hansson.

David vi bilen. Foto: Harry Parvin/Nielsen Racing

David och hela teamet vid bilen: Foto: Sergey Savrasov/Nielsen Racing