Efterlängtat samarbetet blir äntligen av – Daniel Roos klar för Fragus Motorsport

23 januari 2023, 18:34

Daniel Roos kör för Fragus Motorsport 2023. En meriterad nykomling med stor erfarenhet av många klasser, men som aldrig tidigare tävlat i Porsche Carrera Cup Scandinavia. – Men nu händer det. Det blir en ganska stor utmaning, men det ska bli kul. På alla plan, säger 33-åringen från Sundsvall.

Daniel Roos är en av svensk racings framgångsrikaste och mest allsidiga förare. Sin första SM-titel erövrade han i karting som 15-åring och efter det har han även vunnit Formel Ford Zetec (2005), Formel Renault 2.0 (2010), Swedish GT (2016, 2017) samt GT4 Scandinavia (2019, 2022).
På hemmaplan har Roos även gjort inhopp i bland annat Camaro Cup och STCC.
Men i Porsche Carrera Cup Scandinavia har publiken aldrig sett honom.
– Porsche Carrera Cup har ju varit brorsans revir, säger Daniel och skrattar.
Storebror Fredrik var med när Porsche Carrera Cup Scandinavia startade 2004. Andraplatsen premiäråret följde han upp med två raka titlar. 2019 gjorde Fredrik dessutom tillfällig comeback och blev trea i Porsche Approved Cup.

Sugen på Carrera Cup länge
Men nu är det alltså fyra år yngre brodern Daniel som tar över.
– Carrera Cup är en intressant klass som jag alltid varit sugen att prova på. Men det har inte blivit av. Det har varit budgetskäl, grejer som krockat och annat som stått i vägen.
Skälen till att Fragus Motorsport i dag kan presentera Daniel Roos som ny förare i teamet är många.
– Ett är såklart att jag känt Fragusgänget länge och vi har alltid pratat om att göra något tillsammans. Jag och Robin delade bil i Swedish GT 2018 och allt sedan dess har vi snackat om en fortsättning på något sätt. Men det har inte blivit av, förrän nu.
– Ett annat skäl är att jag efter två starter i en cup-Porsche i Dubai 24-timmars blivit sugen att tävla mer i en Porsche 911 GT3 Cup (992). I Dubai har jag åkt lika fort eller till och med snabbare än de senaste årens mästare i Porsche Mobil 1 Supercup. Det kan man väl tolka på olika sätt, men det har i alla fall gjort mig nyfiken på och se vad jag kan klara även här hemma.

Inga omställningsproblem
De senaste åren har Daniel Roos mest förknippats med långloppsracing. Totalt har han sju 24-timmarsstarter på meritlistan och han har även hunnit med några 12-timmarsrace. Roos har också varit en av de framgångsrikaste förarna i Swedish GT och GT4 Scandinavia. I det sistnämnda mästerskapet är han, tillsammans med Erik Behrens, regerande mästare i Alfab Racings McLaren 570s.
– Men omställningen från långlopp till sprintracing tror jag inte blir några problem. Formatet i Porsche Carrera Cup är som ett halvt GT-race med den positiva skillnaden att i Carrera Cup kan man pusha hela 30 minuter. När man delar ett timslångt race i GT4 måste man hålla igen en aning så att den andre stackaren får köra lite, säger Roos och skrattar.
Sedan tillägger han:
– Att ställa om till sprintrace ser jag inte som några större problem. Störst blir väl kanske att köra utan ABS och att tävla på Michelindäck igen. Det är några år sedan.

Vill mäta sig med de bästa
Daniel Roos ger sig in i Porsche Carrera Cup Scandinavia med höga ambitioner.
– Jag vill prestera på topp, mäta mig med de bästa. Målet för året är att hänga med och utmana femfaldige mästaren Lukas Sundahl, som är en riktig Porsche-specialist. Om jag lyckas återstår och se, men när vi möttes i GT4-bilar på Spa i somras så var han i alla fall efter mig.
– Fragus har ju också höga ambitioner och dom vill man ju inte svika, så man får göra sitt bästa, tillägger Daniel.
– Våra krav på Daniel är inga andra än att han ska ha roligt. Han har nog tillräckligt höga krav på sig själv, säger Fragus Motorsports Robin Hansson, som verkligen välkomnar samarbetet med Roos.
– Det här har vi snackat om länge. Kul att det äntligen passade och att vi lyckades sy ihop det. Det ska bli jättekul att genomföra det här med Daniel, som är en fantastisk person och en mycket duktig och snabb förare.

Intensiv säsong
Jämte satsningen i Porsche Carrera Cup Scandinavia ska Daniel Roos tävla vidare för Alfab Racing i GT4 Scandinavia. I år ska han och Behrens tävla i en ny McLaren Ventura.
– Det blir en intensiv säsong. Jag tror jag räknade till elva eller tolv tävlingar.
Dessvärre kolliderar två. Porsche Carrera Cup i Fällfors och GT4 på Spa i Belgien i månadsskiftet juni-juli.
– Ett dilemma, men där och då får man väl se i vilket mästerskap man ligger bäst till, skojar Roos, som verkligen ser fram emot debutsäsongen i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Det ska bli kul på alla plan – att jobba med grabbarna i Fragus igen, att köra något nytt i Sverige och att få tävla i Le Mans där jag faktiskt deltagit i ett supportrace en gång i tiden. Det är så många positiva saker som väntar.

Fakta
Daniel Roos
Född: 10 februari 1989.
Hemort: Sundsvall.
Klubb: SMK Sundsvall.
Team: Fragus Motorsport.