Edvin Hellsten och Nova Racing växlar upp – utmanar eliten i Porsche Carrera Cup Scandinavia

13 december 2019, 11:00

Debutsäsongen blev succéartad med silver i Porsche Approved Cup. Nu gör sig Edvin Hellsten redo för att utmana eliten i huvudklassen Porsche Carrera Cup Scandinavia där han kommer att köra en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) kommande säsong. – Mitt mål är att på två år vinna mästerskapet, säger 22-åringen från Hovås.

Edvin Hellsten var en av flera nykomlingar som gjorde tydliga avtryck i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019. Med familjeteamet Nova Racing valde Chalmersstudenten att börja Porsche-karriären i Porsche Approved Cup, klassen i klassen för den första generationen av 991-modellen.
Det blev succé direkt. Hellsten blev tvåa i mästerskapet, endast en poäng bakom segrande Hugo Andersson. På sin väg mot andraplatsen klassvann han fyra race och erövrade pallplatser vid ytterligare sex tillfällen. Dessutom prisades han för flest antal snabbaste varv.
Även totalt i Porsche Carrera Cup Scandinavia nådde Edvin Hellsten flera imponerande resultat. Bland annat var han bland de tio främsta förarna tre gånger. Vid deltävlingen i Karlskoga i augusti avancerade han dessutom till Q2 efter en imponerande sjätteplats i Q1.

”Kul och overkligt”
Premiärsäsongens alla framgångarna i kombination med ett ungt driv har nu lett till att Nova Racings satsning växlas upp. 2020 kör Edvin Hellsten PCCS i en 991 II!
– Detta känns otroligt kul och samtidigt overkligt. Årets säsong var över förväntan och att redan nästa år utmana de allra bästa förarna i Sverige är om något en motivation i vintermörkrets hårdträning, säger Edvin.

Mycket nytt
Den senaste generationen av Porsche 911 GT3 Cup, 991 II, har 25 hästkrafter mer och några aerodynamiska tillägg jämfört med generation I-bilen. Det är märkbara skillnader som gör att Edvin kommande säsong rent materialmässigt kommer att ha samma förutsättningar som toppförarna i mästerskapet.
– Även om jag kört Porsche i ett år nu så kommer det vara nya saker att lära mer än bilens prestanda. Det blir förhoppningsvis ett mer frekvent deltagande i Q2 och vi har även ytterligare två däck att förvalta under en racehelg.

Ett familjeteam
Det är mycket hårt arbete som ligger bakom Nova Racings nya satsning.
– Men vintern har aldrig känts så kort som i år. Möten med partners, utveckling av Track Operations och mycket annat fyller vår off season gott och väl. Vi vet att motståndet är det högsta i Sverige och därför måste vi vidareutveckla våra strategier och verktyg för att ge Edvin de bästa förutsättningar till premiären på Ring Knutstorp den 15 maj, säger Axel Hellsten, teamchef och äldre bror till Edvin.
I familjeteamet Nova Racings stab på elva personer ingår ytterligare en bror Hellsten, Oskar (chefsmekaniker), liksom pappa Magnus (mekaniker) och mamma Carina (mat och service).

Har mästarambitioner
Nova Racing och Edvin Hellsten står inför en tuff utmaning 2020. Konkurrensen i Porsche Carrera Cup Scandinavia är hård med flera av Sverige och Norges snabbaste förare. För att komma så väl förberedd som möjligt har 22-åringen från Hovås utanför Göteborg både fysisk och mental träning på schemat. Även sim-racing har blivit en allt större del i vinterns förberedelser.
– Jag vill hålla mitt racingsinne på samma nivå som när jag avslutade säsongen på Mantorp Park och för att göra det är en racingsimulator ett bra verktyg. Jag ser alla hjälpmedel som möjligheter till att lyckas nå mitt mål, att på två år vinna mästerskapet. Det kommer garanterat innebära mycket svett och tårar men vi kommer också att ha rejält skoj. Det är så det funkar i vårt team, säger Edvin.