Dubbla pole positions för Sundahl i rekordsnabbt Porsche Carrera Cup-kval i Falkenberg

17 juli 2020, 18:54

Regerande mästaren Lukas Sundahl visade klassen när säsongens första kval i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på Falkenbergs Motorbana under fredagen. 23-åringen från Växjö var snabbast i båda kvalomgångarna, Q1 och Q2, och står i pole position i lördagens race. I Q1 var smålänningen tämligen överlägsen, men i Q2 utmanades hans rekordsnabba tid. Ärkerivalen Robin Hansson var nämligen bara sex futtiga tusendelar efter.

Porsche Carrera Cup-säsongen 2020 inleddes med en rivstart i Falkenberg. Toppförarna satte nämligen upp högsta tempo när det var dags för eftermiddagens kval. Lukas Sundahl, som dominerat både fria träningen och det officiella testet, slog till med 43,009 i den första kvalomgången och var hela två tiondelar före närmaste man, Pontus Fredricsson.
I Q2 var Sundahl ännu snabbare – 42,877. Aldrig tidigare har en Porsche i Carrera Cup varit snabbare på banan utanför Falkenberg.
– Det gick bra, men något perfekt varv var det inte, det kan jag inte påstå. Det blir alltid lite småmissar, sa Sundahl, som tack vare insatsen också tog hem Mobil 1 Pole Award.
Trots framgången var han emellertid lite frustrerad. Anledningen var att hans allra snabbaste varv, 42,709, blev struket för att han genat på ett ställe på banan.

Fragus tätt bakom
Pontus Fredricsson, tvåa i Q1 och trea i Q2 var mycket nöjd med sin kvalinsats.
– Vi hade lite strul på träningen, men i kvalet kom jag in i det direkt och kände mig verkligen taggad, sa Fredricsson, som i Q1 var fem tusendelar före teamkompisen i Fragus Motorsport, Robin Hansson.
I Q2 var rollerna de ombytta; Hansson före Fredricsson. Hansson klockades för kanontiden 42,883, men mot Sundahl räckte den inte riktigt. Han var sex tusendelar bakom!
Hansson hade sannerligen inte marginalerna på sin sida, men var samlad efteråt och konstaterade att utgångsläget i lördagens båda race, startposition tre och två, ändå är ganska bra.
– Det här är inte över, det är bara att kämpa vidare, säger han.

Nykomling dubbelfyra
Bakom kvalets topptrio Sundahl, Fredricsson och Hansson, överraskade och övertygade nykomlingen Hampus Ericsson med fjärde tid i båda kvalomgångarna.
– Det var bra. Nu fick jag äntligen till bil och körning – och hade hundradelarna på min sida, sa Ericsson direkt efter att han precis avslutat ett telefonsamtal med storebror Marcus, svensk racingstjärna i IndyCar.
– Han var nöjd och gav min några råd inför racen i morgon; ta det lugnt, inga onödiga misstag.

Snabbare och snabbare
Bakom Ericsson knep Edvin Hellsten femteplatsen i Q1 medan gästföraren Thed Björk nådde samma placering i Q2. I Q1 var 2017 års världsmästare i WTCC sexa.
– Jag är nöjd med dagen, har sänkt mig hela tiden och tack vare en ny strategi i Q2 plockade jag ytterligare två tiondelar, sa Thed, som med sin erfarenhet givetvis blir att räkna med i racen.
Där ska det även bli intressant att följa Edvin Hellsten, som likt Björk noterades för en femte och en sjätteplats.

Små marginaler
I Porsche Carrera Cup Scandinavia går bara de åtta bästa förarna från Q1 vidare till Q2. Kampen om de sista platserna dit blev även den stenhård. Bakom sjundeplacerade Hugo Andersson slog sig startfältets andre gästförare, norske VM-stjärnan i rally, Andreas Mikkelsen, in som åtta, bara fem tusendelar före snabbaste förare i Masters Cup, Magnus Öhman.
– Surt, tyckte givetvis den sistnämnde medan Mikkelsen konstaterade:
– Jag är delvis nöjd. Jag vill ju vara högre upp, men det är väldigt jämnt.
I Q2 var Mikkelsen sjua, placeringen före Hugo Andersson, som aldrig kom till start på grund av för lite bensin i tanken!

Prins Carl Philip var tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Efter en tuff start kunde han lämna banan relativt nöjd.
– Det strulade på testpassen, men i kvalet lyckades jag knyta ihop det och fick lite revansch. Jag är nöjd med min kvaltid med tanke på omständigheterna, sa Prins Carl Philip som var tolfte man i Q1.

Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Falkenberg 17 juli.
Kval.
Q1.

1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 43.009
2. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.214
3. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +0.219
4. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +0.245
5. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.257
6. Thed Björk Bang-Melchior (G), Fragus Motorsport, +0.311
7. Hugo Andersson, Steber Racing, +0.472
8. Andreas Mikkelsen (G), Mtech Competition, +0.529
9. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, +0.534
10. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +0.721
11. Christoffer Bergstrom (M), Team Pampas, +0.740
12. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, +1.007
13. Krister Andero (M), Prido Racing, +1.222
14. Patrick Rundquist (A), Steber Racing, +2.037
DNS. Hampus Hedin, Fragus Motorsport

Q2.
1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 42.877
2. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +0.006
3. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.107
4. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +0.174
5. Thed Björk Bang-Melchior (G), Fragus Motorsport, +0.206
6. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.323
7. Andreas Mikkelsen (G), Mtech Competition, +0.443
DNS. Hugo Andersson, Steber Racing