Dubbla pole positions för regerande mästaren i Porsche Carrera Cup-premiären

07 maj 2021, 18:40

Lukas Sundahl visade klassen direkt när Porsche Carrera Cup Scandinavia säsongsstartade med kval på Ring Knutstorp under fredagen. Den regerande mästaren var snabbast i såväl Q1 som Q2 och från pole position i premiärhelgens båda race blir han svårslagen. – Tar han starten är det ingen som åker om honom om det är torrt, säger Per Sundahl, pappa till Lukas och teamchef i Sundahl-Pampas Racing.

Lukas Sundahl kunde inte ha fått en bättre start i sin jakt på en fjärde titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia än vad han fick i Skåne under gårdagen. 24-åringen från Växjö distanserade sina konkurrenter med god marginal i båda kvalomgångarna – och vann därmed Mobil 1 Pole Award.
– Jag gjorde ett bra kval, även om det kändes som om det hade gått att åka ännu lite fortare i Q2. Där hade jag lite problem med bromsarna, berättade Sundahl som får Pontus Fredricsson och Hampus Ericsson bredvid sig i första led i lördagens båda race.
Fredricsson försökte verkligen utmana Sundahl i den första kvalomgången men nådde inte riktigt ända fram.
– Lukas är snabb alltså, men jag brukar kunna få till bra starter så det är det som gäller i morgon – att starta bättre än honom, säger Fredricsson, väl medveten om att hans chans till en seger är att ta sig om den regerande mästaren kanske redan i den första kurvan.

I race två starter Fredricsson först på femte plats. Då står hans teamkompis i Fragus Motorsport, Hampus Ericsson, bredvid Sundahl i första led.
Ericsson var riktigt vass i Q2. I Q1 blev det ”bara” en sjätteplats.
– Jag vet inte riktigt varför tiderna inte blev bättre i Q1, men i Q2 hittade jag rätt och fick till ett riktigt bra varv mot slutet. Jag låg en bit ner, men satsade allt på ett kort och det lönade sig, sa han.

Ett bra kval svarade Hugo Andersson för genom att bli trea och fyra.
– Mitt bästa efter Anderstorp 2019 där jag under lite speciella omständigheter var trea i båda omgångarna. Det kändes bra, tycker jag gjorde ett stabilt kval även om jag tog i lite för mycket i Q1 och hamnade utanför banan.
Tredjeplatsen i den första kvalomgången erövrade Andersson med minsta möjliga marginal. Han och Edvin Hellsten noterades nämligen för exakt samma tid, 57,951, men eftersom Andersson satte den först klassades han som trea.
Fjärdeplatsen i Q1 blev till en sjätteplats i Q2 för Hellsten.

Nykomlingen Emil Persson svarade också för en stark kvalprestation. I sitt andra Carrera Cup-kval någonsin (körde finalen just på Ring Knutstorp i fjol) blev han femma och trea.
– Jag är nöjd, tog mig till Q2 och det var kul. I morgon vill jag gärna bli bland de fem främsta, men visst vore det ännu roligare med pallen. Jag har bra läge för det i race två i morgon, säger han.

Premiärhelgens gästförare Fredrik Ekblom fick nöja sig med dubbla sjundeplatser i kvalet där Patrick Rundquist blev åtta två gånger om.
– Första gången i Q2, det var målet, konstaterade en nöjd Rundquist.

I Masters Cup var prins Carl Philip kvalsnabbast med sin tiondeplats i Q1. Närmast efter sig i listan hade han titelkonkurrenterna Thomas Karlsson och Christoffer Bergström.

Resultat.
Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Ring Knutstorp 7 maj.
Kval, Q1:

1. Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, 57.643
2. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.288
3. Hugo Andersson, Steber Racing, +0.308
4. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.308
5. Emil Persson, Fragus Motorsport, +0.480
6. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +0.513
7. Fredrik Ekblom, Porsche Experience Racing, +0.715
8. Patrick Rundquist, Steber Racing, +0.719
9. Anton Marklund, Mtech Competition, +0.870
10. Carl Philip Bernadotte (M), Porsche Experience Racing, +1.090
11. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +1.209
12. Christoffer Bergström (M), Sundahl-Pampas Racing, +1.386
13. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, +1.925
14. Krister Andero (M), Prido Racing, +2.360

Q2:
1. Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, 57.495
2. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +0.252
3. Emil Persson, Fragus Motorsport, +0.388
4. Hugo Andersson, Steber Racing, +0.487
5. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.534
6. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.616
7. Fredrik Ekblom, Porsche Experience Racing, +0.643
8. Patrick Rundquist, Steber Racing, +0.783