Dubbla pole positions för Lukas Sundahl i Danmark

29 juni 2024, 17:59

Lukas Sundahl slog till med dubbla kvalsegrar i Porsche Carrera Cup Scandinavia på FDM Jyllandsringen. Därmed står han i pole position i morgondagens båda race på den ganska trånga och knixiga banan i Danmark. – Bra utgångsläge. Det här känns som en bra bana att bevaka en ledning på, säger Sundahl.

Lukas Sundahl var snabbast på lördagens båda träningspass och var därför den givna favoriten i eftermiddagens kval. Den situationen hanterade Micke Kågered Racing-föraren mästerligt – snabbaste tid i båda kvalomgångarna.

I Q1 var han 0,248 före tvåan William Siverholm och 0,271 före tredjeplacerade danske gästföraren Silas Rytter.

I Q2 var avståndet ner till samma duo 0,368 respektive 0,396 sekunder.

Två ganska klara triumfer för den femfaldige mästaren med andra ord.

– Ett bra kval, konstaterade Sundahl som klockades för 1.07,090 respektive 1.06,519.

– Körningen kändes faktiskt bättre i Q1, men då var banan halare.

Kvalet var smålänningens bästa i år. I premiären i Anderstorp var han tvåa i båda kvalomgångarna. I ett mycket speciellt kval på Gelleråsen Arena fick han nöja sig med dubbla sjätteplatser.

– Vi har haft bra kvalfart tidigare den här säsongen också, men då har det strulat. I dag fick vi verkligen ihop det, säger Sundahl.

Senast han kvalade till dubbla pole positions var i Fällfors 2022.

Lukas Sundahl får alltså William Siverholm, Fragus Motorsport, bredvid sig i första startled i båda racen. Siverholm var stark redan på träningen och levererade i kvalet.

– Det känns bra att vara med uppe i toppen, men banan är svår och att sätta ihop ett perfekt varv är inte lätt, säger Siverholm, som svarar så här på frågan hur han ska ta sig förbi Sundahl i söndagens båda race:

– Det fås vi se…

Nu handlar morgondagens starter och race inte bara om Sundahl och Siverholm. Toppduon gör säkrast i att ha bra koll bakåt. Unge dansken Silas Rytter, som verkligen imponerat så här långt i sin debut i Porsche Carrera Cup, står nämligen i tredje ruta i båda racen.

Vid sin sida kommer Rytter att ha mästerskapsledande Robin Knutsson (race 1) och tabelltvåan Marcus Annervi (race 2).

Varken Knutsson eller Annervi hade emellertid något klockrent kval. Utöver fjärdeplatserna noterades nämligen båda även för var sin sjundeplats.

Gustav Bergström kvalade femma i Q1 där han dessvärre fick en punktering på det sista varvet och tvingades bryta. Bergströms avåkning ställde i sin tur till det för Daniel Roos, som fick avbryta på sitt sista varv, det som eventuellt skulle ta honom till Q2. Nu fick han parkera i stället med en blygsam niondeplats som resultat. En besvikelse för norrlänningen, som var tvåa i båda racen senast i Karlskoga.

– Set up-misstag. Vi gick för långt åt ena hållet, förklarade en besviken Roos.

Till Q2 avancerade i stället Gustav Krogh (sexa), ovan nämnde Annervi (sjua) och Oscar Löfquist, snabbaste Pro Am-förare under hela den inledande dagen i Danmark. I Q2 blev det dessutom en sjätteplats för honom.

– Race två kan bli kul, säger Löfquist, som sin kvalplacering till trots kommer att starta det inledande racet sist på grund av en bestraffning från det andra heatet i Karlskoga senast.

Kvaltvåa i Pro Am var Kjelle Lejonkrans och trea Albin Wärnelöv.