Dubbelseger förde Robin Knutsson till ledning i Porsche Carrera Cup Scandinavia

02 juni 2024, 20:29

Efter dubbla pallplatser i premiären bestämde sig göteborgaren Robin Knutsson för att fullfölja årets satsning i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Vilken tur. I den andra deltävlingen, som avgjordes i Karlskoga i helgen, slog han nämligen till med dubbla segrar, klättrade till ledning i mästerskapet och är nu en het titelkandidat inför fortsättningen. – Jag är jättenöjd! Det här hade jag inte kunnat drömma om i går morse, sa Knutsson som hade Daniel Roos närmast efter sig i båda racen. Tredjeplatserna delade Lukas Sundahl och Marcus Annervi på.

Två tävlingar i Porsche Carrera Cup Scandinavia – premiären och finalen. Det var vad Robin Knutsson planerade för jämte sin internationella satsning i Porsche Carrera Cup Benelux den här säsongen.

Men så gick det så bra på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Han blev trea och tvåa och parkerade på en andraplats bakom Marcus Annervi i mästerskapstabellen. Då bestämde sig Knutsson för att satsa fullt ut även på mästerskapet här hemma 2024.

Men som någon vinnare såg han inte ut efter de inledande testerna på Gelleråsen Arena i Karlskoga. Ett lyckat kval, som gav startposition tre i söndagens båda race, gav emellertid hopp.

Och när lamporna släcktes visade 22-åringen mästarklass.

– Vi jobbade hårt på att försöka lösa problemen och det lyckades vi uppenbarligen med, säger han.

Bara början

I det första heatet gjorde Knutsson en kanonstart och avancerade till första plats redan i kurva ett. Låt vara att han efter det utmanades, men han höll likväl undan för jagande Roos, Sundahl och Annervi.

I det andra heatet tog det Knutsson bara fem varv att ta sig om Roos och Robert Dahlgren och styra mot en ny triumf.

– Väl i ledningen i det andra heatet såg jag att jag fick en lucka, men det var långa 25 minuter till målflagg.

Knutsson såg stabil ut.

– Jag känner mig mer och mer trygg för varje varv jag kör, säger han och skickar följande passning till konkurrenterna:

– Jag tror att det här bara är början på min utveckling med WestCoast Racing, bästa teamet.

För sin prestation i Karlskoga belönades Knutsson med utmärkelsen Aspen Driver of the Day.

Äntligen pallen

Bakom Robin Knutsson svarade Daniel Roos i Fragus Motorsport för helgens främsta insats med sina två pallplatser, hans första i mästerskapet sedan debuten förra säsongen. Roos var nära Knutsson i det första heatet. I det andra föll han på eget grepp.

– Jag tänkte att jag skulle köra lite taktiskt, vara lite passiv i början, men Robin drog i väg så luckan blev för stor för att köra i kapp, sa norrlänningen som självklart var nöjd med dubbla andraplatser och ett lyft till tredje position i tabellen.

– Vi har fått till en fantastisk bil så på Jyllandsringen blir det två segrar, säger han och ler.

I mål med pyspunka

En antydan till leende på läpparna hade även Lukas Sundahl efter tävlingshelgen i Karlskoga. Tredje och fjärde plats var ett helt okey resultat med tanke på att kvalet bara resulterade i startposition sex i båda racen.

I det första heatet svarade den femfaldige mästaren från Växjö för en remarkabel insats. De sista varven körde han nämligen med pyspunka på vänster bakdäck.

Skadan fick Sundahl i samband med att han tog sig om Marcus Annervi efter Ejes kurva. Kontakten mellan de båda ödelade ett styrstag på Annervis bil och mästerskapsledaren tvingades bryta.

– Ett varv till hade aldrig gått, då hade nog både Robert Dahlgren och Gustav Bergström tagit sig förbi mig, medgav Sundahl apropå punkteringen.

Tufft i Karlskoga

Marcus Annervi, som öppnade säsongen succéartat med två segrar i mästerskapsinledningen i Anderstorp, var inte lika lyckosam i Karlskoga. Han hade visserligen pole position i det första heatet, men hamnade i ett läge där han utmanades om andraplatsen bakom Knutsson och där racet alltså tog slut efter kontakten med Sundahl.

I race två tog han målflagg som trea.

– Skönt, den behövde vi efter första racet. Det satt hårt inne den här helgen. Vi får fortsätta jobba så vi kan vara ännu starkare nästa gång, sa föraren i M3G Motorsport innan han åkte hem till Halmstad.

Tacksam för möjligheten

Robert Dahlgren, känd bland annat för fyra STCC-titlar, gjorde ett gästspel i mästerskapet. På de förberedande testerna var han en bit efter de bästa, men regnet som kom under kvalet passade honom perfekt. Där slog nämligen den rutinerade 44-åringen från Skellefteå till med besked och körde till sig andra respektive första startposition i racen.

– Tacksam att jag fick möjligheten, sjukt lärorikt och jäkligt roligt, sa han i en snabb helgsummering.

Men vinnarskallen från Skellefteå var självklart inte helt nöjd. Med tanke på startpositionerna hade han givetvis hoppats på ett bättre placeringsfacit än fyra och fem i sin Porsche Carrera Cup-debut.

– Klart det är surt, medger han.

Wärnelöv i Pro Am-topp

I mästerskapets Pro Am-klass tog Kjelle Lejonkrans från Kumla målflagg som åttonde man i det första heatet. Det räckte med god marginal till årets första klasseger före teamkompisen i Micke Kågered Racing, Albin Wärnelöv.

I race två var det Wärnelövs tur att kliva upp över på pallen. Sedan både Lejonkrans och premiärhelgens dubbelsegrare, Oscar Löfquist, försvunnit i en startkrasch kunde han ta sin första seger någonsin i Porsche Carrera Cup. Helgens insats gav dessutom ledning totalt i klassen.

För Löfquist blev det en nattsvart helg i sommarvärmen. Inte heller från det första heatet fick han nämligen med sig några poäng. Det bröt han med tekniska bekymmer.

Nästa deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge avgörs på FDM Jyllandsringen i Danmark 28-29 juni.