Dansk talang med Sprintmeriter tar över Nilssons vinnarbil i mästarteamet

17 januari 2024, 08:40

Gustav Krogh, 21 år, kör Porsche Carrera Cup Scandinavia 2024. Den danske talangen, som slutade tvåa totalt och vann GT4-kategorin i Porsche Sprint Challenge Scandinavia förra säsongen, är klar för mästarteamet Mtech Competition. – För mig var Mtech drömalternativet efter deras mästerskapsseger med Ola Nilsson 2023, säger Krogh.

Efter ett år i dansk Super GT gjorde Gustav Krogh entré i Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2023. I sin röda Red Horse-sponsrade Porsche 718 Cayman GT4 med startnummer 69 gjorde han succé från start.

När säsongen summerades efter finalen på Mantorp Park var Krogh tvåa totalt bakom William Siverholm och överlägsen segrare i GT4-kategorin där han klassvann elva av 14 race. I övriga tre blev han tvåa.

Tilläggas kan att Krogh dessutom hade tolv pole positions i sin kategori och noterades för snabbaste varv i nio av de 14 racen.

– Säsongen var mycket lärorik. Även om vi inte var så många bilar i klassen kom många stora talanger till start vilket borgade för bra och utmanande racing. Med erfarenheten från 2023 känner jag mig trygg inför årets säsong. Jag kan banorna och behöver inte komma till start som en total främling, säger Krogh som under hela sin debutsäsong aldrig gjorde någon hemlighet av att målet var att köra Porsche Carrera Cup Scandinavia 2024.

Maximera talangen

Nu är han där. Redan innan jul kom han överens med Mtech Competition och nyligen åkte Krogh över Öresundsbron för att på Porsche Center Malmö ha ett möte med teamchefen Magnus Karlsson, träffa den regerande mästaren Ola Nilsson och bekanta sig med Nilssons guldbild från 2023.

– Målsättningen har hela tiden varit Porsche Carrera Cup Scandinavia och teammässigt var Mtech drömalternativet. Det är med Mtechs professionalism, erfarenhet och öga för detaljer som jag tror att jag kan maximera min talang och mina resultat, säger Krogh.

Med sin glöd och entusiasm har Krogh redan gjort intryck på Magnus Karlsson.

– Vi är väldigt glada över att en ung och ambitiös förare vill utvecklas med oss. Gustav visade framfötterna i Porsche Sprint Challenge i fjol, men att kliva upp i Porsche Carrera Cup blir såklart en stor utmaning för honom, både konkurrens- och biltypsmässigt, säger Karlsson och tillägger:

– Både vi som team och Gustav som chaufför går därför in i det här med stor ödmjukhet. Vi är inte på samma starttrappsteg med Gustav som vi var när vi klev i det här med Ola Nilsson. Det är vi alla medvetna om, men Gustav är talangfull och träningsvillig och vi ska tillsammans bygga upp hans erfarenhet och rutin så vi kan utmana mästerskapstoppen.

Många utmaningar

Krogh är medveten om att steget till Porsche Carrera Cup Scandinavia är stort. Självklart drömmer han om placeringar högt upp i resultatlista, men säger samtidigt:

– Huvudfokus under min första säsong är att jag ska lära mig så mycket som möjligt.

Det är många utmaningar som väntar den unge dansken.

– Störst är bilen som är ny för mig. Porsche 911 GT3 Cup (992) har mycket mer kraft, högre kurvhastighet och kräver en viss körstil om du vill vara snabb. Den har varken ABS eller traction control vilket min Porsche 718 Cayman GT4 hade i Sprint Challenge. Men jag är säker på att jag kommer att lära mig bilen snabbt och vara konkurrenskraftig när det första racet startar, säger Krogh, som verkligen ser fram emot att ställas mot mästerskapets många snabba och erfarna förare.

– Att få tävla mot dem är en fantastisk möjlighet för mig att visa mitt värde som förare och vad jag kan åstadkomma.

Viktig tävling på hemmaplan

Säsongen 2024 blir Gustav Kroghs tredje sedan han tog steget från karting till racing. 2022 körde han dansk Super GT och i fjol var han som sagt mycket framgångsrik i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Detta trots att samtliga banor var helt okända för honom.

I år innehåller kalendern en ny bana. Men inte för Krogh. 29-30 juni kör nämligen mästerskapet på Jyllandsringen i Danmark!

– För mig blir det väldigt trevligt att få tävla på hemmaplan och perfekt för mästerskapet eftersom vi kommer att tävla både i Danmark, Norge och Sverige. Jag vet att det jobbats hårt i kulisserna för att göra tävlingen möjlig och att den blir av är fantastiskt. För mig personligen kommer det bli en viktig tävling, kanske den allra viktigaste, säger Krogh som även 2024 kommer att ha Red Horse och Aston som huvudsponsor i sin satsning.

Till sin hjälp kommer den unge dansken dessutom att ha erfarne Svend Aage Madsen, team manager för Porsche Racing Denmark, teamet Krogh tävlade för 2023.

– Jag har jobbat med Svend Aage sedan 2022 och han var snabb att säkra 2024 för min del. Han kommer att vara med på tävlingarna, finnas där för mig och se till att allt går smidigt.

Mtech Competition kommer, precis som förra säsongen, att mönstra två bilar i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Vem som blir Gustav Kroghs teamkompis är emellertid inte klart ännu.