Däckade konkurrenterna – nu längtar Hugo Andersson tillbaka till Anderstorp

04 juni 2021, 13:49

Det var i fjol, på Scandinavian Raceway, som Hugo Andersson tog sin första seger i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I dag är det två veckor kvar till årets deltävling i Anderstorp och man kan ana att 19-åringen från Täby redan börjat längta. – Jag tror kanske att jag är den i startfältet som mest ser fram emot att komma tillbaka till Anderstorp, säger han och ler.

2020 års deltävling på den tidigare Formel 1-banan blev säsongens mest händelserika och omtalade i Porsche Carrera Cup Scandinavia. De tre racen bjöd alla på intensiv och underhållande racing och, inte minst, stor dramatik. Bäst minns nog de allra flesta det andra heatet. Hugo Andersson är definitivt en utav dem.

Ensam på regndäck
Det var fuktigt både i luften och på banan inför starten. Regndäck eller slicks? Det var en fråga alla ställde sig.
Till start kom elva av tolv förare på regndäck. Bara en, Hugo Andersson, chansade på slicks, ett beslut han fattade i samråd med sin förarcoach och ingenjör Philip Morin.

Från startruta fem tappade han ner till åttonde plats på det första varvet och efter kontakt med prins Carl Philip var han nere på tionde plats vid nästa målpassering.
Men sedan började Hugos däckval att betala sig. På upptorkande bana körde han om bil efter bil och delvis hjälpt av några varv bakom säkerhetsbil kunde han i racets slutskede enkelt avancera till täten. Hugo däckade konkurrenterna.

– Med tanke på hur jag tog segern, min första i mästerskapet, var känslan när jag passerade mållinjen speciell. Det ögonblicket kommer jag nog aldrig att glömma, säger han.

Välkommen framgång
Förutom segern nådde Andersson lite turligt även en andraplats i det inledande racet och i det tredje och sista tog han målflagg som femma. Hans bästa racehelg dittills i Carrera Cup-karriären.

Framgången var välkommen. Hugo hade nämligen inlett säsongen trögt.

– Stämmer. Jag fick visserligen med mig ett hyfsat resultat i tävlingen innan, men det var först i Anderstorp det verkligen släppte. Det blev vändpunkten, efter racen där kände jag att jag var tillbaka.

Någon mer pallplats blev det förvisso inte, men Hugo avslutade ändå säsongen starkt och var med och fightades om tredjeplatsen i mästerskapet ända in i finalen på Ring Knutstorp.

Perfekt start
Pallen blev det i stället när årets säsong drog igång på Ring Knutstorp i början på maj. Där noterades Hugo, som tävlar för Steber Racing, för två starka tredjeplatser. Insatsen innebär att han den här gången åker till Anderstorp som tabelltvåa med bara regerande mästaren Lukas Sundahl före sig.

– Jag tror inte att jag kunde ha hoppats på en bättre premiär egentligen. Det var riktigt skönt att börja med två pallplatser och vara med i toppen från start. Målsättningen inför deltävlingen och de tre racen på Scandinavian Raceway är definitivt podium och jag ska självklart försöka klämma in åtminstone en seger. Jag har varit snabb förr i Anderstorp och trivs verkligen på lite större och svepande banor.

  • Vädret då? Anderstorp brukar kunna bjuda på skiftande väderlek.

– Ja, det stämmer, men jag trivs bäst på torrt så jag hoppas på det.