Bröderna Fredriksson på väg mot final i PECCS – och en racingsatsning tillsammans 2020?

06 november 2019, 14:38

Daniel och Robin Fredriksson är Sveriges snabbaste bröder. I simracing. Inför fjärde och sista deltävlingen i Porsche Esports Carrera Cup Scandinavia parkerar de på sjätte och åttonde plats i tabellen. Målet är självklart att nå finalen på Porsche Center Danderyd den 23 november. – Teoretiskt sett kan vi missa, men det ska mycket till. Själv kommer jag att satsa på två hyfsade resultat på Mantorp Park på torsdag för att säkra min finalplats, säger Robin.

Robin Fredriksson, 25 år, är kanske den av deltagarna i Porsche Esports Carrera Cup Scandinavia med mest erfarenhet av vanlig racing. Sedan han lämnade kartingen 2013 har han bland annat kört tre säsonger i Formula Renault 1,6/Formula STCC Nordic, men han har också tävlat en hel del i TCR-bil. För Lestrup Racing Team har Robin kört VW Golf GTI i både TCR Scandinavia och internationellt. Senaste starten var i ett 24-timmarsrace i Austin, Texas, där teamet slutade på tredje plats totalt.
Racingsatsningen i bil är emellertid satt på paus. Fokus just nu ligger på familjen som för åtta månader sedan växte från två till fyra då Robin och hans sambo Stephanie Strandberg fick tvillingar. Bröderna Leon och Nilo föddes 13 veckor för tidigt vilket bland annat inneburit mycket tid på sjukhus.

Lite tid över till simracing har det emellertid blivit och Robin har varit framgångsrik. Han blev tvåa när premiärupplagan av SM i Virtuell Bilsport arrangerades i Sundsvall i vintras. Tillsammans med två år äldre brodern Daniel och tjecken Jaroslav Honzik vann Fredriksson Racing även eSports – Team Endurance Championship i Tyskland våren 2018.
– Jag körde en del simracing 2007-2009, men sedan blev det ett långt uppehåll då jag tävlade i gokart och racing 2010-2016, berättar Robin.
Nu är han tillbaka och tillsammans med Daniel tillhör han eliten.
– Det är kul och tävla, men att träna är inte lika roligt. Både jag och brorsan spelar mycket mindre än många av våra konkurrenter.
I Porsche Esports Carrera Cup Scandinavia har bröderna Fredriksson med rötterna i Gyttorp nått en hel del framgångar. Robin vann det första heatet i Anderstorp och slutade tre i det första heatet på Gelleråsen Arena. Daniel stod på pallen som trea i det andra racet i premiären på Ring Knutstorp.
Men ovan nämnda framgångar har bröderna varvat med en del mindre lyckade resultat. Framförallt har de som följt mästerskapet sett Robin en hel del utanför idealspåret. Faktum är att han brutit två race hittills.
Som racerförare var Robin ganska försiktig och tog sällan några stor risker. Hans profil som simracer är en annan.
– Det finns både likheter och olikheter mellan vanlig racing och simracing. En av fördelarna med simracing är att man inte behöver tänka på budgeten när man kör, säger Robin och ler.
– Kanske är det också därför som jag, på gott och ont, är lite aggressivare och ivrigare som simracer. Daniel är stabilare, kör säkrare men ändå fort. Tidsmässgt brukar vi ändå vara väldigt nära varandra trots att vi har olika körstilar och långt ifrån kör med samma inställningar på bilarna.

Någon jättestor fördel av sin bakgrund som racerförare tycker inte Robin att han har inom simracingen. Något likhetstecken mellan hans framgångar på inom de olika motorsportgrenarna finns det heller inte.
– Nej, definitivt inte. Anderstorp, där jag vann det första heatet i PECCS, var den värsta banan jag visste när jag körde racing. Vi får hoppas att trenden håller i sig på torsdag för Mantorp Park nådde jag heller inga stora framgångar på i formelbil, säger han.

Simracing i all ära, men det är racing Robin Fredriksson helst av allt vill hålla på med och kanske kan Fredriksson Racings engagemang i Porsche Esports Carrera Cup leda familjeteamet tillbaka till racing med riktigt bil? Robin berättar att han gärna skulle vilja tävla tillsammans med Daniel, vars racingerfarenhet hittills endast omfattar gokart. Brödraduon skulle vara ett lika välkommet som klockrent inslag i GT4 Scandinavia 2020. Seger och andraplats i PECCS skulle innebära att bröderna åtminstone får ihop en bra grundplåt (85.000 kr) till startavgiften.
– Visst skulle det här kunna vara en väg tillbaka till racingen för oss, men även om vi skulle lyckas maximalt i PECCS är det såklart mycket som saknas för att en start i GT4 Scandinavia ska bli verklighet.

Bilder.
Foto:
Hans Eriksson, Daniel Ahlgren, Fredriksson Racing, Lestrup Racing Team