Blomqvist och Kristoffersson kvalbäst på Mantorp Park

02 oktober 2020, 15:13

Det var gästförarna Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson som lyckades bäst i fredagens kval på Mantorp Park. Blomqvist var snabbast i Q1, vilket gav pole position i de två inledande racen. I Q2 tog Kristoffersson över förstaplatsen vilket betyder att han avslutar tävlingshelgen på Mantorp Park från första startruta lördag eftermiddag.

Tom Blomqvist fortsätter att övertyga i sitt gästinhopp i Porsche Carrera Cup. Stig Blomqvist äldste son visade klassen redan under torsdagens träning och han var lika vass i fredagens kval. Triumfen i Q1 följde han upp med andra tid bakom Kristoffersson i Q2.
Alla är imponerade av vad Blomqvist hittills presterat i sitt första besök på Mantorp Park. Själv ryckte han mest på axlarna och konstaterade med ett varmt leende:
– Det här är mitt jobb.
På frågan om vad man kan förvänta sig av honom i racen svarar han:
– Jag vet inte. Jag har aldrig gjort en tävlingsstart i den här bilen tidigare så att komma iväg bra blir nyckeln för mig.

Johan Kristoffersson, som gör sitt andra gästinhopp i PCCS den här säsongen, var också nöjd efter kvalet. Speciellt med sitt snabba varv i den andra kvalomgången, som förutom pole position i race tre även gav honom segern i Mobil 1 Pole Award. Varvet var det hittills snabbaste den här helgen på Mantorp Park.
– Det var ett bra varv. Det i Q1 var också bra, men jag tajmade däcken bättre i Q2, sa Johan som fick nöja sig med tredje plats i Q1.
Där blev Lukas Sundahl tvåa, vilket innebär att mästerskapsledaren delar första startled med Blomqvist i såväl race 1 som race 2.
– Q1 gick bra, men inte Q2. Där hade jag liknande bekymmer som på det officiella testet i förmiddags då jag hade en del problem med framvagnen, sa Sundahl.
Femteplatsen i Q2 är faktiskt hans sämsta kvalresultat den här säsongen.

Bakom Blomqvist, Kristoffersson och Sundahl svarade Pontus Fredricsson för en stark kvalinsats genom att bli dubbelfyra.
– Helt okey, men vi har en bit kvar och en del att förbättra. Mitt fokus nu ligger nu på att komma före Sundahl i racen och därmed hålla liv i mästerskapet till finalen på Ring Knutstorp nästa helg, säger han.

Även Hampus Ericsson svarade för en bra kvalprestation genom att bli femma och trea. En av hans konkurrenter om tredjeplatsen i mästerskapet, Edvin Hellsten, var sexa i båda omgångarna.
För Hugo Andersson, som är tabelltrea inför tävlingen i Östergötland, blev kvalet däremot ett misslyckande. Kort på nya däck valde han och Steber Racing att inleda Q1 på begagnade däck för att värma upp både bil och förare. Efter byte till nya däck blev det gulflagg på grund av en bärgning och när den var avklarad fanns det ingen tid över för Andersson att sätta en snabb tid. Han blev 13:e och sista man – och får starta från den positionen i alla tre race.
– Frustrerande såklart. Nu får jag försöka köra om så många jag kan i racen i stället, sa Andersson.

Betydligt gladare än Andersson efter kvalet var Thomas Karlsson, som svarade för sin bästa kvalinsats hittills i PCCS-karriären. Med en åttondeplats i Q1 avancerade han nämligen Masters Cup-föraren till Q2 för första gången där han blev sjua.
– Jag har varit nära många gånger, men nu äntligen lyckades jag, sa en jublande glad Karlsson.
Även Christoffer Bergström, som också tävlar i Masters Cup, lyckades avancera till Q2.