Avslappnad Sundahl gör som vanligt – och hoppas det räcker för en femte titel

28 september 2022, 12:22

Lukas Sundahl kommer till Mantorp Park och finalen i Porsche Carrera Cup Scandinavia i ledning och med fyra raka titlar i bagaget. Han är 13 poäng före främste utmanaren Ola Nilsson, ett försprång han knappt haft tid att reflektera över sedan deltävlingen i Norge för två veckor sedan. – Det har varit så mycket med jobb och annat den sista tiden så jag har inte hunnit fundera så mycket över det om jag ska vara ärlig, säger han.

Det är några dagar kvar till 2022 års final i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Lukas Sundahl, som vunnit mästerskapet de fyra senaste åren, är avspänd och glad. Inte ens det faktum att årets Carrera Cup-mästare också blir svensk mästare i GT påverkar honom.
– Nervös? Nej, det är väl bara att göra som vanligt – köra så mycket man kan så får vi se vad det blir. Man kan inte göra så mycket mer, säger han.
Det är måndag kväll och grävmaskinist Sundahl är på väg till jobbet igen efter några timmar i garaget i Växjö.
– Vi har precis gjort set up på bilen inför Mantorp, så nu ändrar vi inte den, säger och tillägger skämtsamt:
– Vi får hoppas att den kommer att vara bra annars går det åt pipan.

Van situationen
De två senaste säsongerna har Lukas Sundahl avgjort mästerskapet till sin fördel redan innan finalen. Åren dessförinnan kom smålänningen till den sista deltävlingen i ledning, och säkrade guldet.
Han är med andra ord van den situation han just nu befinner sig i.
– Jo, det är jag, men jag tar det här som vilken tävlingshelg som helst. Det är bara ut och köra så fort man kan och så får vi se vad det leder till. Räcker det inte till att vinna så gör det inte det, säger han.

Har koll på Ola
13 poäng är långt ifrån någon säker ledning, men den är tillräcklig för att Ola Nilsson troligtvis måste ha Lukas bakom sig i båda racen för att bryta smålänningens unika segervit i mästerskapet.
13 poäng är också lite speciellt i sammanhanget. Det har Sundahl koll på – även om han snarare frågar än konstaterar följande:
– Om Ola skulle vinna båda racen och ta alla bonuspoäng för pole position och snabbaste varv, samtidigt som jag blir tvåa, då slår han väl mig med en poäng? Då tar han ju 14 poäng fler än vad jag gör…
Svar: Det stämmer precis.
Sett till förutsättningarna är det självklart Nilsson som Sundahl kommer att ha lite extra koll på under finalhelgen i Östergötland.
– Ja, han är ju närmast i mästerskapstabellen så det är honom man får ha ett öga på, givetvis. Och han kommer säkert att hålla lite extra koll på mig.

Ny trippel?
Fjolårets final lämnade Sundahls dåvarande team, Sundal-Pampas Racing, med tre titlar. Förutom att Lukas vann Porsche Carrera Cup så segrade teamkompisen Christoffer Bergström i Masters Cup. Tillsammans manövrerade duon dessutom ut alla konkurrenter i teammästerskapet.
I år har Sundahl en ny chans på en trippel i nya teamet Micke Kågered Racing. Jämte Sundahl så toppar Andreas Ahlberg Porsche Approved Cup och teammästerskapet leder Micke Kågered Racing, där även Albin Wärmnelöv ingår, med 50 poäng när det är 100 kvar att köra om.
– Självklart tänker jag på teammästerskapet också inför en sådan här helg. Det vore så himla roligt att vinna det, och kanske alla tre tiltar, speciellt för Micke Kågereds skull, säger Sundahl.