Äntligen start för Mattias Kjellin – och offensiv teamsatsning från ny bas i Kumla

27 april 2024, 11:18

Ny racingbas i Kumla, Hampus Ericsson engagerad som förarcoach – och äntligen debut för teamägaren Mattias Kjellin! Kjellin Motorsports ser fram emot en ny säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Kanske leder den till teamets första titel. – Ambitionen är att vinna, medger Oscar Löfquist, en av titelkandidaterna i Pro Am-klassen.

Kjellin Motorsports, som har rötterna i Boden, laddar för sin tredje, hela säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Teamet gjorde visserligen debut i mästerskapet 2021, men då körde Oscar Löfquist bara de tre avslutande deltävlingarna. År 2022 och i fjol omfattade satsningen hela mästerskapet.

Nu blir det en fortsättning, men den här gången med två bilar och från en helt ny mellansvensk racingbas i Kumla.

Nervös inför debuten

Mattias Kjellin gjorde sig beredd för debut i Porsche Carrera Cup redan 2022. Men då stoppades han av sjukdom och i fjol var det hans roll som ägare och vd i Team Kjellin Mining & Entreprenad AB som gjorde att tiden inte räckte till för racing. Åtminstone i den omfattning som Kjellin själv önskade.

– Eftersom jag inte vill göra något halvdant, och dessutom vill kunna förbereda mig på bästa sätt och fokusera på racingen helt och hållet, blev det bara tester och medverkan på roll outen på Mantorp Park förra året. I år kommer jag kunna vara med på ett helt annat sätt, säger Kjellin som är lite spänd inför debuten i Anderstorp 3-4 maj.

– Det är nervöst såklart, men samtidigt väldigt kul. Det är mycket att lära och efter varje testdag är hjärnan full av intryck som ska bearbetas, säger han och medger att den långa väntan på debuten satt sina spår.

– Det har varit frustrerande såklart, men samtidigt är jag glad över hur vi på de här säsongerna byggt upp teamet och verksamheten i det.

Ericsson förarcoach

I år kommer Kjellin Motorsports drivas under teamchefen Piotrek Skrzypczaks ledning från en helt ny bas i Kumla. Utöver verkstad kommer den, när den står helt klar, bland annat att innehålla kontor, konferensrum, utrymmen för partners, gym etc.

Ett imponerande bygge som är ytterligare ett bevis på att Kjellin Motorsports menar allvar med sin satsning och medverkan i mästerskapet.

En annan nyhet som stärker det intrycket är att teamet engagerat fjolårets mästerskapstrea, Hampus Ericsson, som förarcoach.

– Jag pratade lite med Oscar om det här i slutet på förra säsongen. Eftersom jag ska tävla internationellt i år och min kalender inte krockar med Porsche Carrera Cup är det möjligt för mig att hjälpa till, säger Ericsson vars arbete i teamet redan gett resultat.

– Absolut. Genom Hampus erfarenhet har vi redan fått en massa tips som verkligen hjälper, försäkrar Löfquist, som hoppas kunna ta ett kliv uppåt i mästerskapstabellen den här säsongen.

I fjol blev han fyra i Pro Am-klassen efter bland annat tre segrar och sju pallplatser totalt. Godkänt, men målsättningen var betydligt högre och är det i år igen.

– Ambitionen är att vinna klassen och vara på pallen totalt. Det var mitt mål förra året och är det i år också, säger han.

I två säsonger har Löfquist saknat en teamkompis. Nu får han äntligen sällskap på tävlingarna.

– Grymt kul, superbra och framför allt mycket, mycket roligare, konstaterar han belåtet.