Annorlunda kvalresultat när vädret tog över huvudrollen på Gelleråsen Arena

01 juni 2024, 18:43

Pole position för Marcus Annervi och Robert Dahlgren. Lukas Sundahl bara dubbelsexa och William Siverholm utanför Q2. När vädrets makter tog över huvudrollen på Gelleråsen Arena blev lördagens kval en rätt märklig historia. Efteråt var en del förare både glada och lite förvånade, andra djupt besvikna.

När åskan drog in på Gelleråsen Arena timmen för kvalet i Porsche Carrera Cup plockade alla fram regndäcken. Det var också på de samtliga inledde kvalet. Men banan torkade upp och redan efter några varv var det byte till slicks som gällde. För alla.

Vad hände då? Regnet kom tillbaka, gjorde det omöjligt att sätta några snabba tider varpå förarna gick in och bytte tillbaka till regndäck. Men då var banan för blöt och ingen lyckades förbättra sig. De tider som satte alladels i början på Q1 stod sig passet ut. Därav den något oväntade resultatlistan.

Att mästerskapsledande Marcus Annervi var snabbast i Q1 och tog bonuspoängen för pole position var knappast sensationellt. Däremot var många förvånade över att Carrera Cup-debutanten Robert Dahlgren var tvåa, och efter det dessutom hade snabbaste tid i Q2 vilket ger honom pole position i söndagens andra race.

– Jätteroligt, men det här hade jag inte förväntat mig, sa Dahlgren, som medgav att han än så länge kommer bättre överens med Porsche 911 GT3 Cup (992) på blöt bana.

– Då beter sig bilen mer som andra bilar jag kört och jag behöver inte anpassa min körstil till den lika mycket.

Med placeringarna två (Q1) och ett (Q2) var Dahlgren kvalets stora vinnare. Men det fanns fler. Bland annat Robin Knutsson (3-3) och Daniel Roos (4-2).

Och så Marcus Annervi förstås, som var etta och fyra.

 – Det blev ett lotteri, men jag är glad över mina placeringar och från fjärde startposition har vi alla möjligheter att ta oss uppåt i resultatlistan i morgon, sa Annervi bland annat.

Till kategorin nöjda kvalförare hörde såklart även Kjelle Lejonkrans och Albin Wärmelöv, femma och sjua i Q1 och vidare till Q2 som startfältets två vassaste Pro Am-förare.

Lika nöjda över kvalet och förutsättningarna som det avgjordes i var definitivt inte Lukas Sundahl och William Siverholm. Den sistnämnde, som imponerat på de förberedande passen, hade bara tionde tid, missade Q2 och startar båda racen från femte led i morgon.

Femfaldige mästaren Lukas Sundahl, som var snabbast på de båda träningspassen inför kvalet, var inte bättre än sexa i båda kvalomgångarna.

Andra som, sett till fredagens och lördags träningspass, säkert hade hoppats på mer är också Gustav Bergström (8-5), Oscar Löfquist (9) och Axel Bengtsson (11).