Andreas Ahlberg levererade i Lukas Sundahls guldbil

16 maj 2022, 14:56

Lukas Sundahl vann fyra Carrera Cup-titlar i den. Nu toppar bilen Porsche Approved Cup. Med Andreas Ahlberg bakom ratten.

Micke Kågered Racing firade dubbelt efter det andra premiärheatet på Scandinavian Raceway. Lukas Sundahl segrade i teamets nya Porsche 911 GT3 Cup (992) och i de senaste årens guldbil i Carrera Cup, Sundahls 991 II, var Andreas Ahlberg först över mållinjen i Approved Cup.
Triumfen och andraplatsen bakom Hannes Morin i det inledande heatet innebär dessutom att dalkarlen Ahlberg leder Approved Cup efter den första deltävlingen.

Snabb på nya däck
Hur många trodde det efter genrepet på Mantorp Park, där Ahlberg var långt efter de snabbaste i klassen? Eller efter de inledande träningspassen i Anderstorp där han heller inte riktigt hängde med.
Men sedan hände det saker, när Ahlberg för första gången körde bilen på nya däck. Han var klasstvåa i lördagens officiella tester och slog till med en fjärdeplats i kvalet.
– Jättestor skillnad med nya däck, konstaterade Ahlberg, som av ekonomiska skäl valde att köra begagnat fram till premiären.
Efter sin fina prestation i Småland skrev dalkarlen bland annat följande på Instagram:
”Lämnar Anderstorp som mästerskapsledare i Porsche Approved Cup, P2 i teammästerskapet och P8, och bästa 991:a, i Carrera Cup”.
Självklart passade han även på att tacka och hylla teamet, liksom kollegan Lukas Sundahl ”som mästerligt försöker lära mig allt han kan”.

Starka prestationer
Nu var det inte bara Andreas Ahlberg som lämnade Småland med en stark prestation i bagaget. Christoffer Bergström är tvåa i tabellen efter en tredje- och fjärdeplats i racen och på tredje plats återfinns Kjelle Lejonkrans, som noterades för placeringarna sex och två.
Norrmannen Erlend Juan Olsen imponerade också med femte och tredje plats. I det andra heatet tog han snabbt ledningen i klassen och behöll den ända tills han åkte av och tappade till femte plats. Han lyckades emellertid avancera en placering innan racet var över och efter målflagg flyttades han uppå ytterligare ett pinnhål sedan Markus Lönnroth, som korsade mållinjen som trea, fått ett tidsstraff för omkörning under gulflagg.

Mycket emot
Hennes Morin, som dominerat försäsongstesterna, kvalade bäst och klassvann det inledande heatet. Men i det andra blev norrlänningen, liksom många andra, ett oskyldigt offer i en av de många startkrascherna och tvingades bryta.
En tuff start, tuffast i klassen, fick titelkandidaten, veteranen Lars-Berti Rantzow. Det första racet tvingas han ge upp med växellådsras redan på formationsvarvet och i det andra gick han samma öde till mötes som Morin. Tråkigt för den erfarne skåningen som får ta nya tag på Drivecenter Arena i Fällfors 17-18 juni.

Bilder.
Foto: Armin Hadzic och Jakke Röntynen.