Andra chansen för Hampus Ericsson – nominerad till Porsche Motorsports shoot-out

10 oktober 2023, 10:03

Porsche Carrera Cup Scandinavia har nominerat Hampus Ericsson till Porsche Motorsports shoot-out 13-15 november. Det blir andra gången 21-åringen från Kumla får möjlighet att köra till sig en delfinansierad styrning i Porsche Mobil 1 Supercup som officiell Porsche Junior. – Jag är så tacksam över att få den här chansen igen. När jag var med senast handlade det mycket om att se och lära. Den här gången blir det på riktigt, säger en nöjd Ericsson.

Årets mästerskapstrea i Porsche Carrera Cup Scandinavia fick beskedet om nomineringen mitt under en sponsordag på Gelleråsen Arena förra veckan.
– När jag stod och pratade inför mina sponsorer ringde Björn Wirdheim i Porsche Carrera Cup-organisationen och berättade. Bra tajming och skitkul att jag där och då kunde berätta för alla som var på plats, säger Ericsson.

Självklart val
Valet av Hampus Ericsson var inte svårt enligt Björn Wirdheim.
– Nej, nomineringen av Hampus var självklar. Förutom att han uppfyller de grundläggande kraven som bland annat ålder och topp femplacering i mästerskapet, har Hampus under sina fyra säsonger i Porsche Carrera Cup Scandinavia skaffat sig stor erfarenhet och etablerat sig som ett av toppnamnen i svensk racing över huvud taget. Detta i kombination med att han redan medverkat i en shoot-out gör att han är i en perfekt position att göra bra ifrån sig i internationell konkurrens, säger Wirdheim, vars egna meritlista bland annat innehåller en F3000-titel och testförarkontrakt i Formel 1.

Andra förutsättningar
Det var säsongen 2021 som Hampus Ericsson, då 19 år ung, blev uttagen första gången. Nästan helt utan erfarenhet av Porsche 911 GT3 Cup (992) åkte han till Motorland Aragon i Spanien för att mäta sig mot elva andra talangfulla och framgångsrika Porsche-förare från hela världen.
Här hemma hade Ericsson kört Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Inför shoot-outen hann han med ett kort test i nya 992, en bil som många av de andra uttagna förarna tävlat i under hela säsongen.
– Det är med tanke på det som det känns som det blir på riktigt den här gången. Jag är äldre och har kört 992:an i två säsonger, vet det mesta om bilen och känner mig trygg i den. Dessutom jag har utvecklats mycket som förare sedan jag var med i Spanien.

Bana spelar ingen roll
Det Ericsson upplevde på Motorland Aragon för två år sedan tar han med sig in i årets utagningprocess.
– Jag har gjort det här förut och vet på ett ungefär vad Porsche Motorsport letar efter och vilka övningar och tester vi kommer att gå igenom. Det innebär att jag kan förbereda mig på ett helt annat sätt den här gången, och känna mig mer bekväm när jag väl är på plats. Allt detta är självklart till min fördel, säger Ericsson.
Var årets shoot-out kommer att genomföras har ännu inte offentliggjorts.
• Någon önskebana?
– Förmodligen blir det en bana i södra Europa. Jag har inte kört på så många banor där och egentligen spelar det inte så stor roll var vi hamnar. Faktum är att jag skulle föredra en bana jag inte kört tidigare, då får jag lite mer erfarenhet, säger Ericsson och tillägger:
– Oavsett banan är min inställning att åka dit och göra mitt bästa. Sedan får vi se hur långt det räcker helt enkelt.

Vilar sig i form
Ericssons Carrera Cup-säsong tog slut på Mantorp Park den 23 september. Shoot-outen är planerad till 13-15 november.
– Det hade givetvis varit optimalt att köra en test någonstans i Europa för att verkligen komma in i den typ av bana som jag antar att shoot-outen kommer att genomföras på. Men det finns inga planer på det just nu, och dessutom är det pengar som styr. Jag får nog vila mig i form, säger Ericsson med ett leende.