Anders Boqvist om Le Mans: Mäktig upplevelse, imponerande, överväldigande

22 juni 2023, 12:44

Anders Boqvist, Porsche Sveriges nye märkeschef, fanns på plats när säsongens andra deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes i Le Mans, Frankrike. Besöket var uppskattat och gjorde intryck på Boqvist vars bil- och motorsportintresse alltid varit stort. Här berättar han med egna ord om sina intryck av Porsche Carrera Cup Le Mans, det klassiska 24-timmarsloppet, om sin relation till motorsporten samt hur viktigt Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge Scandinavia är för Porsche Sveriges verksamhet.

”Att vara på Le Mans under 24-timmarshelgen är en mäktig upplevelse. Om man som jag dessutom är där för första gången är intrycken överväldigande. Allt är stort, både publikmässigt och till ytan. I år, som dessutom var eventets 100-årsjubileum, var Porsche Carrera Cup Scandinavia på plats för att tävla tillsammans med Porsche Carrera Cup France under det tillfälliga namnet Porsche Carrera Cup Le Mans. Tillsammans samlade de båda serierna 63 bilar på ”line up”. Bara att se den uppställningen var oerhört imponerande. Att sedan höra ljudet från alla dessa bilar när de ger full gas efter att den sista röda lampan släckts, det ger gåshud. Som svensk är det inte utan att man känner en viss extra stolthet över att vi är med i det här sammanhanget, vilket det också blev än mer av när en av ”våra” bilar rullade först över mållinjen och Dylan Pereira tog målflaggan för Mtech Competitions räkning.

Ett par timmar senare var vi med om starten av det hundrade 24-timmarsloppet på Le Mans, en historisk upplevelse av rang. De snabba och effektiva bilarna i Hypercar-klassen, de nästan lika snabba men betydligt mer högljudda LMP2-bilarna, och inte minst det fantastiska ljudet från alla Porsche 911 RSR-bilar i LMGTE Am-klassen. Även om utfallet för våra Porsche 963 inte riktigt blev vad vi hade önskat var upplevelsen och varumärkets närvaro så påtaglig och gav en riktigt positiv känsla. En sådan här helg ger många intryck och det tar ett tag att smälta allt när man kommit hem, i synnerhet för de som tävlat och lagt ned otaliga timmar på träning och förberedelser.

Själv har jag alltid varit både bil- och motorsportintresserad. Jag älskar att skruva på gamla bilar i garaget, har kört en del track days, och har till och med någon gammal racelicens liggandes någonstans. För mig hör Porsche och motorsport tätt ihop. Porsche ÄR motorsport. Därför är Porsche Carrera Cup Scandinavia och supportklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia en viktig del av vår verksamhet och kommer så att vara även framgent. Porsche Sverige driver med stor framgång en imponerande tävlingsverksamhet och jag ser fram mot att tillsammans med våra duktiga team förvalta och fortsätta utveckla den fina verksamhet vi byggt upp.

Vi ses på banorna under säsongen!”