Alexander Hagen Berg gör landsmän sällskap i Porsche Sprint Challenge Scandinavia

04 november 2020, 12:11

Nu fyller Porsche Sprint Challenge Scandinavia på med ytterligare en norsk förare till premiärsäsongen 2021. Klar för start i den nya serien är nämligen Alexander Hagen Berg, 20 år, från Trondheim. Han kommer att köra en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport för familjeteamet Ohana Racing med pappa Pål Pettersen Berg som teamchef.

Alexander Hagen Berg är den tredje norske föraren som offentliggör en satsning på Porsche Sprint Challenge Scandinavia. För bara någon vecka sedan presenterades Daniel Isaksen, 31 år, och Erlend Olsen, 18, i en satsning från Porsche Center Son.
Hagen Berg, Isaksen och Olsen körde alla klass 3 i det norska GT-mästerskapet 2020. Hagen Berg lyckades bäst med en slutlig sjätteplats i tabellen. Olsen var åtta, Isaksen tolva.

Pallen direkt
Totalt blev det fyra deltävlingar för Hagen Berg under hans debutår i racing och premiärsäsong i det norska mästerskapet. Allra lyckosammast var han faktiskt redan i den första tävlingen där han körde till sig tredjeplatsen i ett av racen.
– En oväntad bra start på racingkarriären, konstaterar Alexander med ett leende.
Trondheimsgutten berättar att han alltid haft ett stort intresse för bilar, men att motorsportintresset vuxit sig riktigt starkt först under de senaste åren. Det är Alexanders pappa, Pål Pettersen Berg, som inspirerat sonen. Pål har kört mycket trackday i Europa och de två senaste säsongerna har han dessutom tävlat på nationell nivå.
– Det är pappas intresse som inspirerat mig och allt började med att jag mer eller mindre blev inkastad i en licenskurs. Efter att ha genomgått den körde jag några träningar och sedan blev det racing på tävlingsnivå.
Första tävlingen slutade som sagt med en pallplats och i dag ångrar inte den tidigare fotbollstalangen att han valt att satsa på motorsport och racing.
– Nej, absolut inte. Det jag gör nu är sånt folk drömmer om och jag är väldigt tacksam över att jag får möjlighet att köra Porsche Sprint Challenge och kanske ytterligare något 2021, säger Alexander vars utvecklingskurva under debutsäsongen pekat brant uppåt.

Dennis Olsen som mentor
Det är delvis racingproffset Dennis Olsens förtjänst.
– Av en tillfällighet var han på Rudskogen första gången jag testade vår Cayman GT4. Efter det har han varit min mentor och väglett mig. Troligtvis får samarbetet vi påbörjade 2020 en fortsättning kommande säsong, säger Alexander, som är lite osäker på var han ska lägga ribban inför debuten i Porsche Sprint Challenge Scandinavia.
– Helt ärligt vet jag inte eftersom jag inte känner till nivå det är på de andra förarna. Jag vet att jag är snabb på de banor jag kört i Norge, men jag vet inte min kapacitet på de svenska banor vi ska tävla på. Det finns de som anser att jag har mycket fart i mig, men det gäller att ta med sig den farten in i tävlingarna. Det är mycket som spelar in, säger Alexander, som, om Corona-situationen tillåter, planerar att delta i flera trackdays i Sydeuropa under vinterhalvåret. Kanske blir det även någon tävling.
– Som tävlingschaufför är jag färsk och tar all träning jag kan få.

Nio timmar till ”hemmabanan”
Hittills har Alexander kört sina flesta test- och träningsvarv på Rudskogen Motorsenter i Rakkestad. Dit har han nio timmar i bil från Trondheim.
– Trots avståndet har Rudskogen blivit lite av en hemmabana för mig. Och så får det bli så länge det inte är någon som tar initiativ till att bygga en bana i Trondheim, säger Alexander, ler och fortsätter:
– Det är alltid trevligt att komma till Rudskogen Motorsenter. Banan är bra och personalen tillmötesgående. Rudskogen är helt enkelt den bana som är mest attraktiv för oss att träna på.
Räkna med att Alexander Hagen Berg ser fram emot 10-11 september 2021. Då avgörs nämligen säsongens fjärde deltävling i Porsche Sprint Challenge Scandinavia just på Rudskogen Motorsenter, hans ”hemmabana”.

Bilder.
Foto: Racefoto, Ohana Racing