Poängställning

No. Förare Poäng
01. Lukas Sundahl 256
02. Oscar Palm 231
03. Roar Lindland 223
04. Pontus Fredricsson 183
05. Magnus Öhman 161

Twitter

Fredrik Ros gör comeback i Porsche Carrera Cup

Publicerad 24 januari 2019, 11:01

2005 och 2006 vann han Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Nu gör han comeback i mästerskapet.
Fredrik Ros, 33 år, är klar för Porsche Approved Cup.
– Ambition? Man vill ju alltid vinna, säger han och ler.

Det är en erfaren och framgångsrik förare som hittat tillbaka till Porsche Carrera Cup Scandinavia. Efter några säsonger i karting började han köra Formel Ford 2002 och efter det har det blivit både Porsche Carrera Cup, V8 Thunder Cars och en hel del GT-racing. Jämte sina båda Porsche-titlar har han ett mästerskapsguld i V8 från 2013, som också är hans senaste, hela racingsäsong.
– Året efter gjorde jag ett par tävlingar i V8 Thunder Cars och efter det har det bara blivit några inhopp i GT här hemma och internationellt, berättar Fredrik och konstaterar att det är 15 år sedan han debuterade i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2004.
– Även om man alltid vill vinna är jag mycket ödmjuk inför den uppgift som väntar mig. Jag vet att det inte kommer att bli lätt och vi ska jobba metodiskt framåt för att se vilka resultat vi kan nå. Jag vill ta reda på om jag fortfarande har det som krävs. Det är en av anledningarna till att jag gör det här.
I den äldre generationen av Porsche 911 GT3 Cup (991 I) får Ros svårt att erövra en tredje Carrera Cup-titel. Däremot är det högst sannolikt att han blir en av toppförarna i Porsche Approved Cup där han bland annat kommer att möta Roger Hermansen och Hugo Andersson, fjolårets trea och fyra i tabellen.
Mästaren Anton Marklund och silvermedaljören Ole William Nærsnes kör i år var sin 991 II.

Yngste mästaren
Fredrik Ros var alltså en av förarna i premiärupplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia. Redan då slogs han om segern och var tvåa bakom Robin Rudholm i tabellen inför finalen på Mantorp Park. Men där var han för het på formationsvarvet till det första heatet, körde på en konkurrent och tvingades bryta med trasig kylare. Där gick titelchansen förlorad och en snudd på otröstlig Ros fick nöja sig med andra plats i mästerskapet.
– Men oturen då vändes till dubbel tur säsongerna 2005 och 2006 då det studsade mig väg och jag kunde vinna mästerskapet med bara två poängs marginal, först i kamp med Nicklas Karlsson och sedan med Daniel Haglöf.
Vid mästerskapstriumfen 2005 var Fredrik Ros ännu inte 20 år fyllda. Han är fortfarande den yngste mästaren i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Men det är som sagt ett tag sedan. Om jag ska jämföra min snabbhet i dag med den jag hade då är jag väl en åtta på en tiogradig skala. Men å andra sidan kanske jag är en nia i stället för en sjua på att ta mig i mål, säger Fredrik och skrattar.

Samarbete med Porsche Center
Tankarna på en comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia har Fredrik haft sedan förra säsongen då han bland annat körde en Porsche Cayman GT4 Clubsport för Ricknaes Motorsport vid två tillfällen i Swedish GT.
– Jag blev lite sugen redan då, men jag tog de första kontakterna strax innan jul och det var egentligen inte förrän efter Porsche Carrera Cups informationsmöte i Stockholm den 17 januari som det här tog fart på allvar.
Fredrik Ros kommer att köra den bil som Anssi-Jukka Kasi tävlat med de senaste säsongerna. Finländaren tar ett sabbatsårs från racingen, men bilen kommer att drivas vidare av Stefan Pettersson och Steber Racing i Falun. I år för 33-årige stockholmaren Ros med rötterna i Alfta och Sundsvall.
Med sig i satsningen på Porsche Carrera Cup och Porsche Approved Cup har Fredrik Ros bland annat Porsche Service Center Haninge.
– Vi vill vara en del av Porsche Carrera Cup Scandinavia där Approved-delen i mästerskapet passar vårt arv och vår satsning på begagnade Porsche-bilar perfekt. Vi ser fram emot säsongen och vårt nya samarbete med såväl Fredrik Ros som Steber Racing, säger Tobias och Linus Lundberg, ägare av Porsche Service Center Haninge.

Bilder.
Foto: Micke Fransson
Foto: Marcus Engström

Kommentarer inaktiverade.