Poängställning

No. Förare Poäng
01. Lukas Sundahl 256
02. Oscar Palm 231
03. Roar Lindland 223
04. Pontus Fredricsson 183
05. Magnus Öhman 161

Twitter

Stort intresse när Porsche öppnade Carrera Cup-säsongen 2019

Publicerad 17 januari 2019, 19:01

Vinter, snö och – racingsäsong! I dag drog den igång, hos Porsche Center Stockholm.
Under ett välbesökt informationsmöte inledde Porsche Carrera Cup Scandinavia racingåret 2019 och man gjorde det bland annat med att presentera en storsatsning på unga elitförare.

Närmare 130 personer trotsade snö och kyla för att vara med när racingåret 2019 inleddes under torsdagskvällen. Team, förare, förbundsrepresentanter, tävlingsarrangörer, samarbetspartners och media – alla fanns på plats på Porsche Center Stockholm för att träffas och få information om Sveriges största racingmästerskap på elitnivå.
– För oss är det självklart mycket glädjande att så många var på plats. Det vittnar om att intresset för Porsche Carrera Cup Scandinavia är fortsatt mycket stort, konstaterade mästerskapets sporting director Thomas Johansson.

Årets upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia blir den 16:e i ordningen och startfältet imponerar.
– Redan nu har vi över 20 bekräftade förare. Fler är på väg in.
I den anmälningslista som presenterades under torsdagskvällen märktes bland annat regerande mästarna Lukas Sundahl och Anton Marklund. Medan Sundahl vann Porsche Carrera Cup Scandinavia segrade Marklund i Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet för Porsche 911 GT3 Cup (991 I).
Merparten av fjolårets förare satsar vidare på mästerskapet som 2019 dessutom får flera intressanta nykomlingar. Nämnas kan bland annat att snabbe göteborgaren Robin Hansson gör comeback, från TCR-klassen kommer unge skåningen Hugo Nerman och norsk motorsport mönstrar årets talang 2018, formelbilsmästaren Emil Heyerdahl.

Ovan nämnda Sundahl, Hansson och Nerman är också, tillsammans med Pontus Fredricsson, blott 17-årige Hugo Andersson och norrmannen Ole William Nærsnes, uttagna i det förarutvecklingsprogram som presenterades under kvällen, PCCS Driver Development Programme.
– Med den här satsningen, som vi genomför i samarbete med Porsche Motorsport, vill vi bland annat utveckla unga förartalanger och förbereda dem för en internationell karriär på elitnivå. Vi vill även erbjuda ett lokalt alternativ för de mest ambitiösa unga skandinaviska förarna, och hitta kandidater inför den årliga uttagning Porsche Motorsport bjuder in till, säger Raine Wermelin, direktör Porsche Sverige.

Planen med Porsche Driver Development är att inför varje säsong välja ut 4-6 unga förare (max 23 år) från Sverige och Norge och låta dem ingå i satsningen som kommer att ledas av en arbetsgrupp med ytterst kompetenta medarbetare. Som exempel kan nämnas att tidigare F3000-mästaren och testföraren i Formel 1, Björn Wirdheim, är förarcoach medan Thomas Fogdö, som vann världscupen i slalom 1993, ska vara personlig coach i projektet.

Porsche Carrera Cup 2019 kommer att omfatta sju deltävlingar, fem i Sverige och två på Rudskogen Motorsenter i Norge. Mästerskapet inleds på Ring Knutstorp i Skåne 3-4 maj och avslutas med finalen på Mantorp Park 4-5 oktober.
Jämte de sju deltävlingarna kommer flera officiella testdagar att genomföras. Den första, som också inleder tävlingssäsongen, körs på Gelleråsen Arena i Karlskoga den 13 april.
Förutom Porsche Approved Cup kommer Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 även att omfatta Masters Cup för förare över 40 år.

I merparten av tävlingarna kommer Porsche Sverige, precis som 2017 och 2018, att krydda startfältet med en gästbil, Porsche VIP Guest Entry. Hittills har publiken fått se racingstjärnor som exempelvis Felix Rosenqvist, Björn Wirdheim, Richard Göransson och Linus Lundqvist i gästbilen. Men även världsnamn inom rallysporten, Andreas Mikkelsen, Mads Østberg och Pontus Tidemand, har antagit utmaningen och imponerat med bra resultat.
Vilka gästförarna blir i år är än så länge en väl bevarad hemligt.

Under 2019 fortsätter Porsche Sverige med Porsche Race Lounge som möjliggör för samtliga Porsche Center och seriens partners att bjuda in gäster under racehelgerna. 2018 tog Porsches hospitality emot 1.150 VIP-gäster.
Maten står återigen den kända krögaren Pontus Frithiof för och gästerna bjuds även på underhållning i form av intervjuer med seriens stjärnor och andra intressanta personligheter.
I Porsche Race Lounge blir det även Porsche Team Catering.

Populära utställningen Porsche Expo, med tre exklusiva modeller per tävlingshelg, kommer också tillbaka liksom Porsche Center Trackday. I fjol var det över 200 kunder som tack vare den här verksamheten fick möjlighet att köra sin egen Porsche på racerbanorna i samband med tävlingarna.
Landets olika Porsche Center spelar även en stor roll i tävlingsverksamheten. Många utav dem har nämligen samarbete med förarna i mästerskapet och så blir det även 2019.

Mycket Porsche den här säsongen blir det även i nya GT-serien GT4 Scandinavia, som promotorn Leif Lindström presenterade under torsdagens informationsträff.
Bortsett från den första deltävlingen i Norge kommer GT4 Scandinavia att följa Porsche Carrera Cup Scandinavias kalender.
Nya Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, men även den förra generationen av Cayman GT4, är internationellt homologerade för GT4. Nationellt och i GT4 Scandinavia är även Porsche 911 GT3 Cup (997) GT4 klassad.
– GT4 Scandinavia har alla förutsättningar att blir riktigt bra redan den första säsongen. Vi ser ut att locka ett starkt startfält med stor variation av bilmärken. För oss är det givetvis en styrka att tävla tillsammans med Sveriges just nu starkaste racingmästerskap, Porsche Carrera Cup Scandinavia, säger Leif Lindström.

Kommentarer inaktiverade.