Poängställning

No. Förare Poäng
01. Lukas Sundahl 256
02. Oscar Palm 231
03. Roar Lindland 223
04. Pontus Fredricsson 183
05. Magnus Öhman 161

Twitter

Mästerlige Marklund satsar vidare i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Publicerad 27 december 2018, 11:12

2018 års mästare i Porsche Approved Cup, Anton Marklund, är klar för en ny säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Kombinerat med en fortsatt internationell satsning på rallycross kommer norrlänningen att göra så många starter det är möjligt 2019.
– Jag är minst sagt taggad på att fortsätta i mästerskapet. Med tuffa bilar och stort startfält är Porsche Carrera Cup Scandinavia helt klart stället man ska vara på om man ska köra racing i Sverige, säger 26-årigen från Boliden.

Anton Marklund gjorde en stark säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2018. Framförallt var han framgångsrik i Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet för den äldre generationen av Porsche 911 GT3 Cup, 991 I.
På sin väg mot titeln, som han säkrade i den näst sista deltävlingen, bokfördes Anton för sex racesegrar och elva pallplatser totalt.
– Jag drog nytta av den erfarenhet jag skaffade mig 2016 och 2017. Misstagen var få och jag var stabil på en högre nivå än tidigare. Dessutom utvecklades min kvalkörning. Jag lyckades klämma ut allt på det där avgörande varvet, precis vad som krävs för att skaffa sig en bra startposition i racen.

Kommande säsong blir det ny bil (991 II) för Anton. Hur högt han siktar med den återstår att se, men en liten fingervisning om hans kapacitet är att han i sin 991 I var bland de tio främsta totalt i nio race 2018. Bäst facit nådde han på Nürburgring i Tyskland där han var femma och sexa.
Anton avancerade till den andra kvalomgången, Q2 (åtta bästa från Q1), vid två tillfällen under säsongen.
– Det är svårt att redan nu prata om målsättning eftersom jag inte riktigt vet vilka förare som kommer till start, men med tanke på att vi under hela säsongen var och snuddade på Q2, och dessutom körde där två gånger, är målet att nå dit mer frekvent 2019. I racen vill jag självklart vara med och fightas så högt upp som möjligt, men innan jag har konkurrensbilden helt klar för mig kan jag inte riktigt säga vilken nivå jag vill ligga på.

Marklund Motorsport har en tydlig ambition att driva två bilar i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019. Förutom Antons nya 991 II vill man även se hans vinnarbil från 2018 på banan.
– Det är riktigt att vi jobbar på att få till ett tvåbilsteam. Tanken och förhoppningen är att sälja eller hyra ut bilen jag vann Porsche Approved Cup med och driva den åt någon annan förare.

Anton Marklunds fortsatta satsning på rallycross innebär med största säkerhet att han inte kommer att kunna köra alla deltävlingar i Porsche Carrera Cup Scandinavia, en situation han känner igen från säsongerna 2016 och 2017.
– Då kolliderade kalendrarna och det kommer de att göra även 2019, oavsett vilket rallycrossmästerskap jag kommer att köra. I dagsläget räknar jag med att starta i fyra tävlingar, de tre första och finalen på Mantorp Park.
Inte Midnattsolsloppet i Fällfors, tävlingen på den nya banan utanför Skellefteå som Antons pappa Jan är delägare i!
– En stor besvikelse givetvis. Den norska deltävlingen i rallycross-VM/EM har legat på en annan helg i juni de senaste säsongerna, men än nu flyttad till 15-16 juni. Det gör att den kolliderar med Carrera Cup-racet på min nya hemmabana. Tråkigt.

Mycket talar emellertid för att Antons 991 II ändå kommer att rulla i Skellefteå och i de andra tävlingarna norrlänningen inte kör. Marklund Motorsport har nämligen långt gångna planer på att ta in en annan förare vid de tillfällena. Förhandlingar pågår.
– Jag har samma inställning till min tävlingsverksamhet som tidigare. Mitt fokus ligger på rallycrossen och detaljerna i den satsningen hoppas jag kunna presentera i januari, säger Anton, som de två senaste åren erövrat såväl guld som silver i EM i Supercar.
– Men, tillägger han, Porsche-körningen har utvecklat mig även som rallycrossförare och därför har jag varit supersugen på att fortsätta i Carrera Cup. Det känns jäkligt kul att vi lyckats få till en lösning som gör det möjligt för mig att på Ring Knutstorp 3-4 maj inleda min fjärde säsong i mästerskapet.

Kommentarer inaktiverade.