Poängställning

No. Förare Poäng
01. Lukas Sundahl 256
02. Oscar Palm 231
03. Roar Lindland 223
04. Pontus Fredricsson 183
05. Magnus Öhman 161

Twitter

Prisade racingtalangen Heyerdahl klar för Porsche Carrera Cup Scandinavia

Publicerad 18 december 2018, 18:12

Årets talang i norsk motorsport 2018, Emil Heyerdahl, har bestämt sig: 2019 kör han Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Det här blir extremt roligt. Att få köra Porsche har varit min dröm länge, sa Emil när satsningen offentliggjordes i samband med att Porsche Norge bjöd in till Motorsportlunch i Oslo under tisdagen.

Emil Heyerdahl, 16 år, kommer närmast från Formula STCC Nordic där han blev mästare 2018. Den unge gutten stod på pallen efter alla tolv race. Åtta gånger överst, som segrare.
– Planen var att jag skulle köra formel en tredje säsong, men så gick det så bra… 2018 var ett perfekt år för vår del. Jag vann Formula STCC Nordic och tilldelades ”Årets Bilsporttalentet”.
Den prestigefulla utmärkelsen gav klirr i kassan. 300.000 kr närmare bestämt.
– Det är bland annat tack vare de pengarna jag kan vara med här i dag och berätta om vår satsning nästa år, sa Emil som även ville rikta ett stort tack till Porsche Norge.
Bilen han ska köra – den 911 GT3 Cup (991 I) Ole William Nærsnes körde till andra plats i Porsche Approved Cup 2018 – ägs nämligen av Porsche Norge, som låter Emil disponera den.
Porsche Approved Cup är ett mästerskap i mästerskapet i Carrera Cup där endast förare med den äldre generationen av Porsche 911 GT3 Cup, 991 I, får räkna poäng.

Framgångarna i Formula STCC Nordic tog Emil Heyerdahl med Team Greenpower. Det samarbetet fortsätter 2019 vilket innebär att ett nytt team gör entré i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Men förutom Emil jobbar vi med att driva ytterligare en norsk förare i Carrera Cup. Jämte de båda ska vi dessutom ha fyra bilar i Formula STCC Nordic, avslöjar team managern Marius Gjevik.

Från Formula STCC Nordic till Porsche Carrera Cup Scandinavia är steget givetvis stort. Från 400 till 1.200 kg, från 140 till 460 hästkrafter.
– Självklart blir det ett stort steg att ta, men det blir extremt coolt, säger en leende Emil och tillägger:
– Första säsongen blir givetvis ett läroår, men vi ska självklart försöka hävda oss med en gång. Vi ska försöka bygga en bra grund som innebär att vi kan vara snabba från start.

Emils pappa håller med men är något försiktigare när han diskuterar målsättning första året.
– 2019 blir ett läroår. Vi ska bygga erfarenhet med hopp om att vi år två kan var med helt i toppen i Porsche Approved Cup, säger Erik Heyerdahl, som ser fram emot klassbytet.
– Under våra två säsonger i Formula STCC Nordic har vi haft möjlighet att följa Porsche Carrera Cup Scandinavia på nära håll. Vi har sett vad Porsche gjort och hur mycket jobb som lagts ner på mästerskapet. För oss har Carrera Cup blivit det naturliga målet, men självklart är det ett stort steg, bland annat ekonomiskt och fartmässigt. PR-mässigt är det också ett viktigt steg. Porsche är ett starkt varumärke, det märker vi inte minst i våra möten med våra sponsorer.

Premiären i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs på Ring Knutstorp 3-4 maj. Gissa om Emil Heyerdahl redan längtar.
Men innan han kommit så långt väntar en lång vinter med förberedelser.
– Problemet är ju att det är snö på vintern, säger han, ler och tillägger:
– Det blir mycket simulatorträning och hård fysisk träning för att hitta farten fort till sommaren.

Kommentarer inaktiverade.